Diş Hekimi İlker Erdoğan


Yayın Tarihi:

13 Mart 2019 Çarşamba 08:00:00

Sağlıklı bir gülüş ömrünüze ömür katar

Uzmanlar gülmenin insanlar üzerinde psikolojik ve fiziksel birçok faydası olduğunu vurguluyor. İçten gelerek yapılan gülme eylemi: 

Bağışıklık sistemini çalıştırır, vücudumuzun virüslerle savaşan hücreleri artar.

Gülmenin beyin üzerinde sakinleştirici etkisi vardır, vücudu rahatlatır.

Sindirim sistemini çalıştırır.

Gülerken yüz ve vücut kaslarımızın çoğu çalışır.

Güldüğümüzde salgılanan hormonlar, bizi dinamik yapar, acı, ağrı gibi hisleri azaltır.

Kan basıncını dengeler.

Pozitif duyguları ön plana çıkarır.

Kendine güveni artırır.

Başarıyı olumlu yönde etkiler.

GÜLÜMSEME, İLK İZLENİMİN ÖNEMLİ BİR PARÇASIDIR, İNSANLARA SİZİ OLUMLU ŞEKİLDE ANLATAN ÖNEMLİ BİR ÖZELLİKTİR. 

İnsanların, tanıştıklarında ilk dikkat ettikleri şey gülümsemenizdir. Gülümseme, diğer bütün iyi özelliklerinizin tamamlayıcısıdır. Artık, birçok insan kötü görünen dişlerin iş hayatında ve sosyal hayatlarında yanlış mesajlar verdiğini anlamış durumda. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki insanların çoğu, gülümsemenin çok değerli bir şey olduğuna, etkileyici bir gülümsemenin karşı cins için sizi daha çekici yaptığına, daha da önemlisi itici bir gülümsemenin hayattaki fırsatları ve kariyerlerindeki fırsatları zedelediğine inanıyor. Çünkü gülümseme, insanların kendilerini daha mutlu hissetmelerini sağlamakta, özgüveni artırmaktadır. Mutlu göründüğünüzde daha cana yakın, dürüst ve güvenilir bir imaj çizersiniz. İş hayatında pek çok insan bunun önemini kavramış ve gülümseme üzerinde kendilerini geliştirmişlerdir. Gülümseme sadece karşı tarafla aramızdaki bariyerleri yıkmakla kalmaz aynı zamanda kişinin kendine güvenini de yansıtır. Bu nedenle daha fazla gülümseyen insanların daha kolay iş bulduklarına ve kariyerlerinde hızlı bir şekilde yükseldiklerine dair yaygın bir inanış hakim. 

ETKİLEYİCİ İNSANLAR. DAHA ZEKİ, ARKADAŞ CANLISI, DAHA DÜRÜST, DAHA MUTLU VE BAŞARILI OLARAK DEĞERLENDİRLİYOR. 

Sağlıklı dişlere sahip olan insanlar, daha fazla gülümsüyor, kendilerini sosyal ortamlarda rahat hissediyor ve çevresindekilerle kolay iletişim kurabiliyorlar. Çevrelerindeki kişilerce de cana yakın, eğlenceli ve etkileyici kişiler olarak algılanıyorlar. Yapılan çalışmalarda, yaşıtlarına göre kendilerini diğerlerinden çekici gören bireylerin daha fazla sayıda doğal dişe sahip oldukları tespit edilmiştir. 

Tam tersi olarak, diş yapısı ve diş sağlığı bozuk olan bireylerde özgüven sorunu oluşabiliyor. Bu da sosyal ilişkilere girmekten kaçınmalarına, bu tarz ortamlarda kendilerini rahatsız hissetmelerine ve içe kapanık bir ruh hali sergilemelerine sebep oluyor. Doğal olarak kendilerini mutsuz hissediyorlar. Bu kişiler, genellikle konuşurken ya da gülerken elleriyle ağızlarını kapatma gereksinimi duyabiliyor, kahkahalarla gülmekten kaçınarak ya da gülümserken dişlerinin göstermemeye çalışıyorlar. 

Kanada’da yetişkinler üzerinde yapılan çalışmalarda ağız sağlığının kişiler üzerindeki etkileri araştırılmış ve: 

18 yaş üstü bireylerin yüzde 7’sinin konuşma güçlüğü çektiği, yüzde 15’ inin gülümsemekten ya da kahkaha atmaktan kaçındığı, yüzde 19’unun dişlerinin görünümü nedeniyle utangaç davrandığı, 50 yaş ve üstü bireylerin yüzde 22’sinin kendilerini konforsuz hissettikleri, yüzde 24’ünün dişlerinin görünümü nedeniyle içe kapanık bir ruh hali sergilediği yüzde 13’ünün gülümsemekten sakındığı belirlenmiştir.

DAHA ÇOK GÜLMEK, DAHA DÜZGÜN KONUŞMAK VE ŞARKI SÖYLEMEK, YEDİKLERİNİZDEN KEYİF ALMAK İÇİN SAĞLIKLI DİŞLER! 

Çoğu insan günlük hayatın içinde dişlerin ne işe yaradığının, hayatımızı ne kadar etkilediğinin farkında değildir. Onların farkına ancak bir sorun yaşadığımızda ya da dişlerimizden birini kaybettiğimizde varırız. 

Oysa dişer, yemek yeme, konuşma, şarkı söyleme gibi en basit günlük aktiviteleri düzgün bir şekilde gerçekleştirebilmemizi sağlarlar. Dişlerimiz olmadan ısırma, koparma, çiğneme gibi eylemleri gerçekleştiremez, konuşurken sesleri doğru ve düzgün bir şekilde çıkaramayız. Biz ne kadar farkında olmasak da sağlıklı dişlere sahip olmak özgüvenimizi artırır ve keyifle gülebilmemizi sağlar. Dişler aynı zamanda yanak ve dudaklara destek olan dokulardır. Eksikliklerinde yüzde, yanaklarda çökmeler meydana gelir ve bu eksiklik görünümümüzü büyük ölçüde etkiler. Dişler, vücut bütünlüğü içinde de önemli rol oynamaktadır. Dişleri besleyen sinirlerle bütün vücudu besleyen sinirler beyinde aynı çekirdekte bulunmaktadır. Bu nedenle, ağızda oluşan bir sorun diğer hastalıkları tetiklemekte ya da tam tersi olarak vücudumuzda meydana gelen hastalıklar dişlerimize de yansımaktadır.