Yayın Tarihi:
24 Kasım 2018 Cumartesi 08:00:00
Zirkonyum
Diş Hekimliği’nde estetiğin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Gelişen yeni teknolojiler sayesinde estetik uygulamalar ön plana çıkmaktadır. Günümüzde dişlerin kuronla kaplanmasında uzun yıllardır kullanılan metal destekli porselenler yerini artık zirkonyum alt yapılı porselenlere bırakmaktadırlar. Zirkonyum kaplamalar, ışığı geçirebilmeleri sayesinde eski metal kaplama uygulamalarına göre çok daha estetik bir görüntü sağlamaktadır. Ayrıca zirkonyum kaplamaların dişeti ile uyumları çok iyidir. Metal destekli kaplamaların aksine dişetinde hastalık veya alerjik bir probleme kesinlikle neden olmazlar. Zirkonyum alt yapılı porselenlerde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Zirkonyum esaslı porselenler hem ön dişlerde kullanabilecek kadar doğal ve estetiktirler, hem de arka dişlerde kullanılabilecek kadar dirençlidirler. Bu nedenle zirkonyum esaslı porselenler ön ve arka dişlerde güvenle tercih edilebilirler.
Neden tercih edilmelidir?
• Zirkonyum esaslı porselenlerin ışık geçirgenlik özellikleri sayesinde doğal dişlerle tam bir uyum sağlanabilmektedir. Bu sayede mükemmel bir estetik sonuç elde edilebilmektedir.
• Altında metal yansıması olmadığından metal alt yapılı porselenlerde görülen yapay görüntü kesinlikle oluşmaz.
• Dişeti uyumu klasik metal alt yapılı porselenlere göre çok daha iyidir. Metal alt yapılı porselenlerde sıkça görülen dişeti renklenmeleri zirkonyumda kesinlikle görünmez.
• Yüzde 99 doku dostu bir materyal olduğu için alerjik değildir. Metal destekli protezlere göre genel vücut sağlığı açısından daha avantajlıdır.
• Isı yalıtma özelliği çok iyi olduğu için dişe, metal alt yapılı porselenlerden daha az ısı iletirler. Bu sayede zirkonyum esaslı porselen uygulanan dişlerde sıcak/soğuk hassasiyeti oluşmaz.
• 900-1200 mega paskallık yüksek dirençleri sayesinde arka bölgelerdeki dişlerde de güvenle kullanılabilirler. Bu kadar güçlü olmasıyla birlikte ışığı geçirecek kadar da zarif ve estetiktirler.
• Alttan gelen diş rengini maskeleyebilme özelliğine sahip olduğu için çok koyu renkli dişlerde bile mükemmel estetik sonuçlar elde edilebilmektedir.
• Oldukça hassas bir çalışma ile üretildiklerinden kesilmiş diş yüzeyine birebir uyum gösterirler. Bu sayede zirkonyum porselen ile diş arasında bakterilerin sızabileceği bir aralık kalmadığı için aradan çürük oluşumuna izin vermez.
• Ağızda tat alma duyusunda bozukluğa, dişeti problemlerine ve ağız kokusuna neden olmayan sağlıklı materyallerdir.
• Ön ve arka dişlerde güvenle kullanılabilir.
Diğerlerinden farkları
– Çay, kahve ve sigara gibi dış etkenler ile renk değiştirmezler.
– Dişleri küçültmeden uygulanırlar.
– Porselen bir uygulama yapıldığı anlaşılamayacak kadar doğal görünümlüdürler.
– Dişlerin dil tarafında hiçbir işlem yapılmadığından hastalar yabancılık hissetmezler. Dolayısıyla adaptasyonu çok kolaydır.
– Aşınmalara karşı çok dirençlidirler. Dişi korurlar ve çürük gelişmesine engel olurlar.
Yaprak porselen kırılır mı?
Kesinlikle kırılmazlar, ancak doğal dişin de kırılmasına neden olabilecek durumlar yaprak porselene zarar verebilir.
Diş beyazlatma-bleaching
Diş beyazlatma yöntemi (bleaching), dişlerin renklerini birkaç ton açmak için uygulanan bazı özel ilaçlarla yapılan bir yöntemdir. Diş taşı temizliği, dişlerin dış kısımlarında bulunan çay, kahve, sigara vb etkenler nedeniyle oluşan renklenmelerin diş hekimi tarafından mekanik aletlerle temizlenmesidir. Dişlerin içine nüfuz etmiş lekelenmeler ve dişin içerisinde doğuştan var olan renklenmeler ise ancak beyazlatma işlemi ile açılabilmektedir. Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirir. Bu nedenle ne tip bir uygulama yapılması gerektiğine diş hekiminiz ile birlikte karar vermeniz, piyasada satılan beyazlatma ajanlarını ezbere kullanmamanız en doğrusudur. Beyazlatma işlemi ev ve ofis tipi olmak üzere iki şekilde uygulanır:
• Ev tipi beyazlatma
Ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan plastik ağızlıkların içerisine karbamit-peroksit esaslı jeller konularak yapılan ve kişinin evde rahatlıkla uygulayabileceği bir beyazlatma işlemidir. Ortalama 5–7 günde istenilen beyazlatma sağlanabilmektedir.
• Ofis tipi beyazlatma
Diş hekimi muayenehanesinde 1 saat içerisinde gerçekleştirilebilen, basit ve ağrısız bir işlemdir. Bu beyazlatma yönteminde yüksek konsantrasyonda beyazlatma ajanı kullanılmaktadır. Bu sayede çok hızlı bir şekilde çoğu zaman tek seansta dişlerin renginde açılma sağlanabilmektedir. Yüksek konsantrasyonda olmaları dişlere kesinlikle zarar vermez.
• Ne kadar beyazlık sağlanır?
Dişlerin beyazlama derecesi öncelikle başlangıç renklerine bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Sarı tonlu dişler kolaylıkla 2-6 ton beyazlayabilirken; yeşil ya da gri tonundaki dişlerin beyazlaması daha zor olmaktadır.