Damar sağlığına iyi gelen içecek ‘kafein'

Yayın Tarihi: 11 Ekim 2024 Cuma 14:23:00

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2024 Cuma 14:23:00

Roma Sapienza Üniversitesi'nden araştırmacılar, hastaların kahve, çay ve kakao gibi içeceklerde bulunan kafeinin damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olabileceğini söyledi.

Roma Sapienza Üniversitesi'nden araştırmacılar çay ve kahve tüketiminin kalp krizlerini ve inme riskini önlediğine dair araştırma sonuçları yayınlanmıştır. Bu olumlu etkilerin içeriklerinde bulunan flavonoidlerden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Flavonoidler, antioksidan etki gösterirler. Basitçe açıklamak gerekirse vücudumuzda besinlerin yakılması sırasında, "serbest oksijen radikalleri" denilen, bazı kimyasal maddeler açığa çıkar. Aslında bunların görevi, vücuda zararlı maddeleri oksitleyerek, etkisiz hale getirmektir.

Ama serbest oksijen radikallerinin fazlası, vücudun kendi dokularına zarar verir. Kalp hastalıkları ve birçok hastalığın temelinde serbest oksijen radikallerinin zararlı etkileri yatmaktadır.

Antioksidanlar ise, bu oksijen radikallerini etkisiz hale getirerek zararlarını önlerler. Vücudumuzda LDL denilen kötü kolesterolün oksidasyona uğraması da kalp hastalıklarının önemli bir tetikleyicisidir.

İşte çeşitli gıdalarda bulunan ''Flavonoidler'' adı verilen antioksidanlar, LDL kolesterolün oksidasyonunu da azaltarak kalp damar sağlığını koruyucu etki gösterebilirler.

Kafeinin, endotel hücrelerinin yenilenmesine katkı sağladığı belirlendi.