Balkanlar Togg için önemli! Bosna Hersek üretimi harekete geçirecek

Yayın Tarihi: 01 Ekim 2024 Salı 16:17:00

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2024 Salı 16:17:00

Türkiye'nin milli otomotiv markası Togg'un hedefi Bosna Hersek'te 1 milyar dolar eşiğini aşmak. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Togg ile ilgili Balkanlar ve Avrupa hedefleri hakkında bilgi verdi.

Togg'un ünvanı hem Balkanlara hem de Avrupa'ya yayılıyor. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Togg ile ilgili hedefi şu şekilde açıkladı:

"Türkiye'nin milli otomotiv markası Togg'u ZEPS Fuarı ile Bosna Hersek'e taşıdık. 560 sene önce bu topraklara Anadolu'nun soylu atlarıyla gelmiştik, şimdi ise Anadolu'nun yerli markası Togg ile buradayız. Bosna Hersek ile dış ticaretimizde henüz 1 milyar dolar eşiğini aşamadık. Beklentimiz bu hedefe 2024'te ulaşmak."

Bosna Hersek'te düzenlenen ve Balkanların en önemli genel ticaret fuarlarından olan ZEPS Fuarı, Türkiye'nin Partner Ülke olarak katılımıyla bugün kapılarını açtı.

Aralarında Togg'un da bulunduğu Türk markaları, bugün açılan Bosna Hersek'in en büyük uluslararası fuarı ZEPS'te yeni ürünlerini Balkan ve Avrupa ülkelerine tanıtıyor.

BOSNA HERSEK'TE HEDEFLER BÜYÜK

Avdagiç, "Bosna Hersek'te bugüne kadar 300 milyon dolara ulaşan yatırımlarımızın hızla katlanacağına inanıyorum. Bu yoldaki engellerin de Bosna Hersek hükümeti ve yetkililerin iyi niyetli yaklaşımlarıyla çözüleceğine güveniyorum" dedi.

İki ülkenin mevcut ticaretini daha yukarılara taşıyacak potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken Avdagiç, "2023 yılında Bosna Hersek'e 716 milyon dolarlık ihracat yaptık. İthalatımız 200 milyar dolar oldu. Bu yılın ilk 7 ayına bakınca da ithalatımız 179 milyon dolar, ihracatımız 479 milyon olarak gerçekleşti" bilgisini verdi.

Avdagiç, güncellenen Serbest Ticaret Anlaşması'nın 1 Ağustos 2021 tarihinde yürürlüğe girmesinin bu konuda itici bir güç olduğunu kaydederek, "Bosna Hersek ile dış ticaretimizde henüz 1 milyar dolar eşiğini aşamadık. Beklentimiz bu hedefe 2024'te ulaşmak" ifadelerini kullandı.

"BOSNA HERSEK TÜRKLERİN BATIYA DOĞRU YOLCULUĞUNU HIZLANDIRACAK ÖNEMLİ BİR DURAK"

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, şöyle devam etti:

"Bosna Hersek, üretim potansiyelini harekete geçirdiğinde bu coğrafyada barış kalıcı olacaktır. Bosna Hersek'in Türklerin ve bu coğrafyanın ürettiği ürünlerin Batıya doğru yolculuğunu hızlandıracak önemli bir durak ve üs olduğuna inanıyoruz. Onun için de Bosna Hersek'in her zaman ticari varlığını zinde tutmayı amaçlıyoruz. ZEPS Fuarı ile de bunu yapmaya çalışıyoruz."

Avdagiç, "Ayrıca bu fuar, Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler için hızlandırıcı bir güç olacaktır. İnanıyoruz ki; bu fuar, Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in 'Bizi toprağa gömdüler fakat tohum olduğumuzu bilmiyorlardı' sözünde kastettiği yeniden dirilişin tohumunun ticaret olduğunu gösterecektir" ifadelerini kullandı.