Konya, 11 üründe üretimde birinci! İşte Konya'da yetişen ürünler

Yayın Tarihi: 10 Eylül 2024 Salı 10:37:00

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2024 Salı 10:37:00

Tarımın başkenti olarak bilinen Konya 11 üründe üretim miktarı olarak Türkiye'de birinci oldu. Peki, Konya'da neler yetişiyor? Konya'yı hangi ürünler tarımda zirveye çıkardı? Cevaplar haberimizde...

Konya Türkiye'nin tahıl ambarı olarak biliniyor. Tarımla ilgili istatistikler de bunu ispatlıyor.

Konya Ovasında yaklaşık 19 milyon dekar alan tarım arazisi olarak kullanılıyor.

Ülkedeki üretim alanlarının yaklaşık olarak yüzde 7.86'lık bölümünü karşılayan Konya, 11 farklı üründe üretim miktarı olarak Türkiye'de ilk sırada bulunuyor.

KONYA'YI LİDER YAPAN TARIM ÜRÜNLERİ

Hububat alanında verimli bir dönem geçiren Konya Ovasında, yeşil bitki olarak bilinen pancar, havuç ve mısır gibi ürünlerin hasadı devam ediyor.

Konya, sağlanan destekler ve üretimin gelişmesiyle buğday, arpa, şeker pancarı, dane mısır, havuç, kanola, korunga, kuş yemi, acı bakla, macar fiği ve lale olmak üzere 11 üründe üretim miktarı bakımından Türkiye'de ilk sırada yer alıyor.

Konya'nın Türkiye'deki alanların yaklaşık yüzde 7.86'sına tekabül eden bir tarım arazisi var. Tarım arazilerinde tarla bitkilerinden sebzeciliğe, sebzecilikten tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine kadar birçok ürün yetiştiriliyor.

"TÜRKİYE GENELİNDE 11 ÜRÜNDE TÜRKİYE BİRİNCİSİYİZ"

Konya'nın Türkiye genelinde bir üretim merkezi konumunda olduğunun altını çizen İl Müdürü Duran Seçen, şunları söyledi:

"Konya hem karasal iklimin hakim olduğu, hem Akdeniz ve Ege geçit kuşaklarının hakim olduğu farklı iklimlerin yaşandığı bir coğrafya. Bu coğrafya içerisinde de çok farklı bitki çeşitliliğinin yetiştiriciliğini yapıyoruz. Türkiye genelinde 11 üründe Türkiye birincisiyiz. Türkiye'deki buğday üretiminin yüzde 10'u, arpa üretiminin yüzde 15'i, şeker pancarı üretiminin yüzde 33'ü yine Türkiye'deki havuç üretiminin yüzde 67'sini Konya olarak biz karşılıyoruz. Farklı 13 üründe Türkiye ikincisi, diğer 13 üründe de Türkiye üçüncüsü konumundayız."