Çalışan emekliye ikinci tazminat imkanı! İşe girince maaş kesilir mi?

Bilindiği gibi çalışanlar emekli olurken birikmiş kıdem tazminatını alıyor. Eğer vatandaş emeklilikte çalışmaya devam ederse, yine tazminat kazanıyor. Peki, ikinci tazminatı almak için şartlar neler? Emeklilerin maaşlarına haciz koyuluyor mu? İşe girince maaşlar kesilir mi? İşte bütün detaylar..

7.05.2019 09:09:00

Yayın Tarihi

7.05.2019 09:56:00

Güncelleme Tarihi
1/26

Bilindiği gibi çalışanlar emekli olurken birikmiş kıdem tazminatını alıyor. Eğer vatandaş emeklilikte çalışmaya devam ederse, yine tazminat kazanıyor. Peki, ikinci tazminatı almak için şartlar neler? Emeklilerin maaşlarına haciz koyuluyor mu? İşe girince maaşlar kesilir mi? İşte bütün detaylar..

2/26

Türkiye'de emekli maaşı alan vatandaşların bir kısmı çalışmaya devam ediyor. Bazıları kendi işyerlerinde, bazıları da başka şirketlerde çalışıyor. Emekliler için de sigorta yapılıyor ve prim yatırılıyor.

3/26

Çalışan emeklilerin diğer çalışanlardan özlük hakları bakımından bir farkı bulunmuyor. Dolayısıyla tazminat konusunda da aynı şartlar geçerli. Yani işyerinde en az 1 yıl çalışmış olması gerekiyor. Ayrıca kendi istek ve kusuru dışında çıkmış olması lazım. Yani istifa ederse diğer çalışanlar gibi emekli çalışanlar da tazminat alamıyor.

4/26

Bir işyerinde çalıştıktan sonra emekli olanlar istedikleri zaman ayrılıp kıdem tazminatını alabiliyor. Son işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmak kaydıyla ne kadar kıdemi varsa o kadar tazminat ödeniyor. Daha sonra bir başka işyerinde de 1 yılı doldurup kendi istek ve kusuru dışında çıkartılırsa bu kez ikinci tazminatı da alabiliyor.

5/26

İSTİFAYA DİKKAT EDİN Emekli olurken kendi isteğiyle ayrılmasına yani istifa etmesine rağmen kıdem tazminatını alabilen emekli, çalışmaya başladığında istifa ederse para alamıyor. Buna dikkat etmek gerekiyor. Emekli olduktan sonra tazminatınızı alıp aynı işyerinde devam ederseniz de kıdeminiz sıfırlandığı için yine 1 yıl beklemeniz gerekir.

6/26

HACİZ DE YAPILMIYOR Emekliler için yasalarımızda bazı ayrıcalıklar bulunuyor. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklileri; maaşlarından başka gelirleri yoksa, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için vergi ödemiyor. Ayrıca emeklilerin maaşlarına haciz konulamıyor ve kesinti yapılamıyor. Bazı istisnalar dışında...

7/26

Bu istisnalar ise SGK alacakları ve nafaka. Bu ikisi dışında emeklinin izni olmadan hiçbir alacak için maaşa haciz konulamıyor. Yani kredi kartı kullanan bir emekli için banka emeklinin izni olmadan haciz uygulayamıyor. Kredi alırken ya da kredi kartı anlaşması yaparken imzaladığınız sözleşmelere dikkat edin. Maaşa haciz konulacağıyla ilgili bir madde varsa bankayla görüşmenizde fayda var. İcra daireleri emeklinin yazılı rızası yoksa haciz taleplerini reddediyor. İcra takibi başlatılırsa icra dairesine gidip emekli olduğunuzu belirtip itiraz edin, takip durdurulacaktır.

8/26

İŞE GİRİNCE MAAŞLAR KESİLİR Mİ? Emekli olduktan sonra SSK'lı olarak çalışanlar her iki maaşı da alabilir. Emekli maaşları kesilmez.

9/26

Herhangi bir kurumdan emekli olduktan sonra işyeri açan ya da ortak olanlar yani Bağ-Kur kapsamında çalışanların maaşları kesilmez, bir prim ödemezler.

10/26

Malulen emekli olanlar herhangi bir şekilde çalışmaya başlarlarsa emekli maaşları kesilir.

11/26

Sürekli iş göremezlik ödeneği alanlar çalışmaya başlarlarsa ödenekleri kesilmez.

12/26

Herhangi bir kurumdan emekli olduktan sonra kamuda çalışanların bazı istisnalar dışında maaşları kesiliyor.

13/26

Vergi indirimi ile erken emekli olan engelliler çalışmaya başlarlarsa maaşları kesilmez.

14/26

Eşinden dul maaşı alanlar çalışırsa ödenek kesilmez. Ancak oranı düşer.

15/26

(Takvim)

16/26

17/26

18/26

19/26

20/26

21/26

22/26

23/26

24/26

25/26

26/26