Son dakika... 'Beyaz Saray ne saklıyor?' Uzman doktor açıkladı: Trump'ın beyin taramasına ihtiyacı var!

ABD Başkanı Trump, New York eyaletindeki West Point ABD Askeri Akademisi'nde yapılan 2020 mezuniyet ve yemin törenine katılarak konuşma yaptı. Daha önce de kamera önündeki 'garip' su içişi nedeniyle dalga geçilen Trump, yine konuşması öncesinde su içerken "zor anlar" yaşadı. Dr. Bandy Lee'ye göre bu, "başka belirtilerle birlikte bir beyin taraması gerektirecek kadar endişe verici, kalıcı nörolojik bir işaret."

14.06.2020 12:10:00

Yayın Tarihi

14.06.2020 13:19:00

Güncelleme Tarihi
1/43

ABD Başkanı Trump, New York eyaletindeki West Point ABD Askeri Akademisi’nde yapılan 2020 mezuniyet ve yemin törenine katılarak konuşma yaptı. Daha önce de kamera önündeki 'garip' su içişi nedeniyle dalga geçilen Trump, yine konuşması öncesinde su içerken "zor anlar" yaşadı. Dr. Bandy Lee'ye göre bu, "başka belirtilerle birlikte bir beyin taraması gerektirecek kadar endişe verici, kalıcı nörolojik bir işaret."

2/43

ABD Başkanı Donald Trump cumartesi günü, New York yakınlarındaki West Point kentindeki Ordu Akademisi'nin 2020 mezuniyet törenine katıldı. Özellikle son dönemde ordunun üst düzey yetkilileriyle yaşadığı uzlaşmazlıklar nedeniyle Trump'ın konuşması merakla bekleniyordu.

3/43

Trump, Amerikan ordusunda görev alacak askeri öğrencilerin mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada ülkenin birliğine vurgu yaptı.

4/43

Bin 107 askeri öğrenciye hitap eden Trump, "Kasaba ve kentlerden, farklı farklı eyaletlerden geliyorsunuz. Burada her ırk, din, renkten insan var. Ancak buraya girdiğinizde, Amerikan ulusuna onurla hizmet eden tek bir ekibin, bir ailenin parçası olmayı kabul ediyorsunuz" ifadelerini kullandı.

5/43

George Floyd'un polis şiddetiyle öldürülmesinin ardından gündeme gelen "ırkçılık tartışmaları" ile de konuşan Trump, "Ordu, 1960'larda hiç adil olman ırk ayrımcılığı politikalarının sona erdirilmesi ve sivil hakların elde edilmesinde önemli bir rol oynadı" ifadelerini kullandı.

6/43

Daha önce de kamera önündeki 'garip' su içişi nedeniyle dalga geçilen Trump, yine konuşması öncesinde su içerken "zor anlar" yaşadı.

7/43

Bardağı sağ eliyle kaldıran ancak ağzına götürmekte zorlanan ABD Başkanı, sol elinden yardım alma gereği hissetti.

8/43

Yale psikiyatristi Dr. Bandy Lee'ye göre bu, "başka belirtilerle birlikte bir beyin taraması gerektirecek kadar endişe verici, kalıcı nörolojik bir işaret."

9/43

Trump'ın rakibi Joe Biden'in en büyük bağışçısı olan Jon Cooper, "Son videolar, Trump'ta tıbbi olarak yanlış bir şey olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Yürüme şekli, bir bardak suyu nasıl tuttuğu, bulamaç ettiği sözleri, düşüncelerindeki labirentleri. Beyaz Saray ne saklıyor?" şeklinde bir tweet attı.

10/43

Trump'ın su içemediği anlar, Twitter'da da gündem oldu. Pek çok kullanıcı ABD Başkanı'nın su içemeyişiyle dalga geçti.

11/43

Trump konuşmasını sonlandırdığında merdivenlerden inerken de zorlandı. Sürekli düşmemek için ayaklarına baktığı dikkat çeken Trump'ın yürüyüşü "bebek adımları"na benzetildi.

12/43

Trump'sa konuyla ilgili bir tweet atarak indiği rampanın uzun ve dik olduğunu söyledi ve kaygan olduğunu da ekledi. ABD Başkanı, "Düşerek kimseye gülünecek malzeme vermem" dedi.

13/43

<İ>TRUMP'IN TAVRI, YENİDEN SEÇİLMESİNİ ENGELLEYEBİLİ<İ>R Mİ?

ABD Başkanı Donald Trump için son birkaç hafta zorlu geçti. Bir dizi kamuoyu yoklamalarından gelen kötü haberlerin yanı sıra, kampanya ekibi içinde kaos yaşandığı haberleri de geldi. Ve başkanlık dönemi bitmek bilmeyen krizlerle geçti. Peki, Trump'ın yeniden seçilmesi ciddi bir tehlike altında mı?

14/43

BBC Kuzey Amerika Muhabiri Anthony Zurcher'ın haberine göre, Donald Trump içgüdülerine dayanan bir siyasetçi. Dört yıl önce, aday havuzunun el altından, tüm beklentileri ve tahminleri yanıltarak, partisinin başkanlık adayı olarak çıkmış ve en nihayetinde Beyaz Saray'ı kazanmıştı.

15/43

Böyle bir başarının, bir insana kendi yargılarına daha çok güvenmesini beraberinde getireceğini söylemeye gerek yok.

16/43

Geçmişe bakıldığında, Temmuz 2015'te Trump'ın tüm o tartışmalardan, isim takmalarından, kavgalarından ve ölçüsüz Twitter mesajlarından sıyrılıp, geriden gelerek Kasım ayında zafere uzanması, Trump için net bir yöntem olabilir. Uzmanlar haksızdı ve o haklıydı.

17/43

Trump büyük meselelerde kesinlikle haklıydı. Ülkede ulusal ruh halinin siyasi kurulu düzene karşı kaydığı bir seçimde, dışarıdan gelen bir aday olarak yarıştı. Bunu sezdi ve kazanç sağladı, ancak başarısı yol boyunca yaptığı hataların ve yanlış adımların üstünü örtüyor olabilir.

18/43

'İçgüdüleri yanıltıyor olabilir'

Dört yıl sonra, bu kez içgüdüleri başkanı yanıltıyor belki de. 2016'daki zaferinin bir tekrarını istiyor gibi görünüyor. Kendisini "Washington bataklığından" çıkan rakibine karşı mücadele veren kurulu düzen karşıtı bir siyasetçi olarak konumlu

19/43

Bu hamleleri, kendi siyasi tabanına hoş görünebilir. Geçen sefer bu durum avantajına olmuştu, çünkü bu önemli eyaletlerde taraftarlarının sandığa gidiş oranını artırmış, kararsız seçmenler ve geleneksel muhafazakârlar denemekte zarar görmemişti.

20/43

Kararsız seçmenler, sandığa gittiklerinde büyük oranda Trump'a yönelmişti. Ama şimdi Trump'ın çapı biliniyor. Yaşlı, eğitimli kent sakinleri ve dindar seçmenlerden oy kaybetmeye devam ederse, kamuoyu yoklamalarında yüzde 30-40 arasında görünen sadık seçmenleri, yeniden seçilmesine yetmeyecek.

21/43

'Taktikleri dört yıl öncesiyle aynı'

Ancak Başkan'ın hamleleri 2016'daki taktikleriyle aynı. Tartışmaları alevlendirmek, sosyal konularda kavga başlatmak, komplo teorilerini pazarlamak ve tüm eleştirilere "karşı-yumruk" vurmak.

22/43

Kamuoyu yoklamaları, başkanın Demokrat Partili aday Joe Biden'ın arkasında olduğunu gösteriyor. Bazı anketlerde iki haneli farklar söz konusu. Economist dergisindeki bir analiz, Biden'a Barack Obama'nın 2008'deki rahat zaferi gibi bir sonuç almak adına altıda beş şansı veriyor.

23/43

Trump, 2016'daki stratejisini kullanıyor, ancak sıkıntıları, ülkedeki havanın bu kez farklı olabileceğini gösteriyor.

24/43

Corona virüs salgınındaki 100 binden fazla ölü, salgınla gelen ekonomik sorunlar ve şimdi ırksal adaletsizlik ve polise karşı gösterilerle başa çıkmaya çalışan halk, başka çatışmaları kaldıramayabilir.

25/43

Geçmişte başkanın işine yarayan, kavgacılığı ve meydan okumaları, zaman zaman empati, şifa ve uzlaşma arayan bir halkla uyumlu olmayabiliyor.

26/43

Başkan kamuoyunun Black Lives Matter hareketi lehine değiştiği ve sandığa giderken, ırksal ve etnik ayrımcılığın gerçek bir sorun olduğuna yönelik inancın bir öncelik olacağını söylediği bir ortamda, "kanun ve nizam" çığırtkanlığı yapıyor.

27/43

'Kanun ve nizam kampanyası'

Bir "kanun ve nizam" kampanyası, Richard Nixon'ın 1960'ların sonu ve 1970'lerin başındaki isyanlarda Richard Nixon'a önemli zaferler kazandırmış olabilir, ancak bu 50 yıl önceki ülke değil.

28/43

Geçen birkaç haftada yaşananlar, siyasi ortamı gözler önüne seriyor. Perşembe günü, Trump burada eğitim gören askerlere saygısızlık olacağını söyleyerek, 10 askeri üsten Konfederasyon generallerinin isimlerinin kaldırılmasını reddetmişti.

29/43

Aynı anda, güneyde başlayan ve orada çok popüler olan Nascar yarışlarında, tüm organizasyonlarda Konfederasyon bayrağını yasakladı.

30/43

Yerel ve eyaletler düzeyindeki siyasi liderler, Konfederasyon heykellerini kaldırmak için adımlar attı ve üslerin isminin değiştirilmesi önerisi, ordunun içinden geldi. En kayda değeriyse, emekli General David Petreaus'unkiydi.

31/43

Başkanın geçmişte çok faydalandığı bir kültürel mücadelede de ortam değişiyor. Profesyonel sporcuların, milli marş okunurken polisin adil olmayan davranışlarını, dizlerinin üzerine çökerek protesto etmesinde.

32/43

Amerikan Futbol Federasyonu, tüm oyuncuların milli marş okunurken "saygıyla ayakta durması" gerekliliğini iptal etti. Bu tartışmadan kaçınan Demokratlar, dayanışma için dizlerinin üzerine çöküyorlar. Bu arada Trump, bunu kınamaya devam ediyor.

33/43

İNCİL İLE VERDİĞİ POZ

İki haftadan kısa süre önce, kolluk kuvvetleri ve Ulusal Muhafızlar, Beyaz Saray yakınlarındaki bir parktan eylemcileri zorla çıkarttı.

34/43

Daha sonra başkan çıkıp, elinde bir İncil ile poz verdi. O günden bu yana, yaptığını savunuyor ve polisin ne kadar kolaylıkla protestocuları parktan çıkarttığından bahsediyor. "Parkta yürüyüş gibiydi" diye tweet attı.

35/43

Bu arada, sivil liderler ve ABD Ordusu'nun üniformalı mensupları, bu olayla aralarına mesafe koymaya başladı.

36/43

Eski Savunma Bakanı James Mattis de dahil, çok sayıda emekli general, yapılanın pervasızca olduğunu söyledi. Hem Savunma Bakanı Mark Esper hem de Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Trump'a kiliseye yürüyüşünde eşlik ettikleri için pişmanlık duyduklarını söylediler.

37/43

New York Times, çok sayıda Ulusal Muhafız üyesinin, geçen hafta Washington DC'de güvenliği sağlamak için görevlendirilmekten rahatsız olduğunu yazdı.

38/43

Ancak belki de en sarsıcı olay, başkanın Buffalo kentinde polis tarafından itildikten sonra yere düşüp, yaralanan 75 yaşındaki bir protestocunun, kolluk kuvvetlerine elektronik gözleme yapmaya çalışan radikal solcu bir sabotajcı olduğunu iddia eden bir tweet atmasıydı.

39/43

Aşırı sağcı medyadan alınan bu iddia, başkanın Cumhuriyetçi destekçilerinin birçoğunu tweeti görmezden gelmeye ya da sahiplenmemeye zorladı. Bazıları başkanın, yaptıkları ve yapmadıklarıyla, ancak çoğunlukla kriz dönemindeki duruşuyla, yeniden seçilmesi önünde aşılmaz bir engel yaratıp yaratmadığını merak ediyor.

40/43

Politico dergisinde yazan Rich Lowery "Kasım'da kaybederse, siyaseten ulaşılması imkansız büyük bir yasal reform peşinde olduğundan kaybetmeyecek. Kendi taraftarlarını yabancılaştıran, yaratıcı ve alışılmadık bir politika yürüttüğünden kaybetmeyecek. Çoğunlukla, her seferinde 280 karakterle, gereksiz bir şekilde başkanlığını yere çaldığından kaybedecek" dedi.

41/43

'Dört buçuk ay uzun süre'

Başkanlık seçimine hala dört buçuk aydan fazla süre var. Siyasi anlamda bir ömre eş değer, mevcut ortamda ise neredeyse sonsuzluğa. Hala Trump'ın havaya girmesi ve Biden'in kendisininkini feci şekilde kaybetmesi ihtimali var. Ancak şu ana dek, Demokratlar'ın Trump karşısındaki üstünlüğü dayandı. Hillary Clinton'ın 2016'daki üstünlüğünden daha çok.

42/43

Birkaç haftalık kötü haberlerin ardından Trump'ın desteği azalmış olabilir, ancak yüksek olduğu dönemde de net bir favori olarak ortaya çıkmasına yetecek kadar yüksek olmadı.

43/43

Başkanın 2016'ya benzer bir sonuç alması için 2016'daki anlayışını terk etmesi ve Amerikalıları şimdiki başkandan daha fazlası değil, önümüzdeki dört yıl isteyebilecekleri bir başkan olabileceğine ikna etmesi gerekiyor.