Gökyüzüne kalkan... Çelik Kubbe Türkiye'nin teminatı
Yayın Tarihi: 07 Ağustos 2024 Çarşamba 13:54:00
Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2024 Çarşamba 13:54:00
Türkiye'nin savunma sanayiinde attığı güçlü ve kararlı adımlar meyvesini veriyor. Güçlenen alt yapı ile Türkiye kendi hava savunma sistemini kuruyor... Peki Çelik Kubbe nasıl işleyecek? Türkiye'yi hangi sistemler koruyacak? Neden böyle bir sisteme ihtiyaç var?
TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNMEZ
Türkiye yıllarca hava savunma sistemi yoksunluğunun sıkıntısını yaşadı. NATO'daki müttefiki ABD'den Patriot hava savunma sistemlerini istedi. Ama ABD vermedi. Bundan dolayı yüzünü Rusya'ya çevirdi. Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini satın aldı. Sorun geçici olarak çözüldü. İhtiyaç şimdilik giderildi. Ama taşıma suyla değirmen dönmeyeceği için Türkiye yerli ve milli hava savunma sistemini geliştirmek için düğmeye bastı.
SAKİN AMA GÜÇLÜ ADIMLAR
Türkiye kendi "Çelik Kubbe"'sini sakin ama güçlü adımlarla inşa ediyor... ASELSAN'IN ortaya koyduğu konsepte göre, Türkiye'nin hava savunmasını sağlayacak olan unsurların tamamı yerli ve milli olacak. Çelik Kubbe'deki unsurların her biri yüksek teknoloji harikası olacak.
TEPEMİZDEN BOMBA YAĞMASIN DİYE...
Türkiye yeni füze sistemleri geliştirmek için çok kapsamlı çalışmalar yürütüyor. HİSAR- A, HİSAR-O ve SİPER sayesinde alçak ve orta irtifa savunma yeteneği elde edilmiş olacak. Bu sistemler sayesinde 10 ila 35 kilometre aralığındaki düşman unsurlarının imha edilmesi mümkün. SİPER ile de 100 kilometre ve üzeri mesafedeki tehditler bertaraf edilecek. Alçak irtifadan SİHA, KAMİKAZE DRONE saldırılarına karşı da GÜRZ ve KORKUT sistemleri devreye girecek.
KORKUT KUŞLARI BİLE GÖRÜYOR
Alçak irtifa savunma sistemi KORKUT 35 milimetrelik atom akıllı parçacıklı mühimmatını da kullanabilen, 4 kilometre menzile sahip kundağı motorlu çok namlulu alçak irtifa hava savunma sistemi olarak biliniyor. Radar takip özelliğiyle irice bir kuş büyüklüğündeki hedefleri dahi anında imha ediyor.
GÜÇLÜ RADAR SİSTEMİ
Çelik Kubbe'nin en önemli unsurları arasında tespit ve takip yeteneklerini de saymak gerekiyor. Yerli ve milli olarak üretilen radar sistemleri İHTAR, ŞAHİN, GÖKBERK Çelik Kubbe'nin gözü-kulağı olarak görev yapacak. Düşman füzeleri, uçakları, SİHA'ları daha Türkiye'nin hava sahasına girmeden tespit edilecek.
TAŞINABİLİR OLMASI BÜYÜK AVANTAJ
Türkiye'nin Çelik Kubbesi, bir merkezden yönetilebildiği gibi lokal olarak hareket edebilecek şekilde geliştiriliyor. Yani ihtiyaç halinde tüm bu sistemler Türkiye'nin yerine taşınabilecek. Risk faktörüne göre de güçlendirilebilecek...
ÇOK PARA KAZANDIRACAK
Çelik Kubbe, ülkenin savunma sanayisindeki teknolojik bağımsızlığını pekiştirirken, bölgesel güvenlik dinamiklerine de olumlu katkılar sağlayacak. Zira Türkiye geliştirdiği bu sistemleri ihtiyaç duyan dost ve müttefik ülkelere de ihraç edebilecek. Çok pahalı olan bu sistemlerden Türkiye'nin büyük ölçekte ihracat geliri elde etmesi mümkün... Dünya'nın en büyük 100 savunma ve havacılık sanayi şirketi içinde bu yıl 5 Türk firması yer aldı. Listedeki firmalar gücünü artırdıkça daha üst sıralara tırmanacak.