Mehmetçik'in gözü 'Parka'

Yayın Tarihi: 20 Ağustos 2024 Salı 23:30:00

Güncelleme Tarihi: 20 Ağustos 2024 Salı 23:31:00

TSK'nın eğitimli köpekleri için uzaktan kontrol sistemli gözlük ve kask tasarlandı. İlk denemeyi 3 yaşındaki keşif köpeği 'Parka' yaptı. ‘Parka' taktığı gözlük ile dışarıdaki kullanıcısına, mağara içerisinden anlık ses ve görüntü aktarımı yaptı. Tehdit unsurunu ortadan kaldırdı.

ANLIK BİLGİ AKIŞI SAĞLIYOR

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) eğitimli köpekleri için özel olarak üretilen Uzaktan Komuta Kontrol Sistemi (UKKS) ile Mehmetçik'in terörle mücadele operasyonlarındaki başarısının artması hede eniyor. Köpekler için gözlük ve kask olarak tasarlanan sistem, sinyali sağlayan haberleşme birimlerinin taşınmasında kullanılan yeleğin de köpeğe giydirilmesi ile tabletle uzaktan da kontrol edilebiliyor. Mehmetçik, terör unsurlarının bulunduğu mağaraya önden gönderdiği köpekten bilgi alabiliyor.

GÖRÜNTÜ ALINAMAYAN ORTAM

UKKS ile risk barındıran ve dışarıdan görüntü alınamayan ortamlardan, anlık veri akışı sağlanabilecek. UKKS, Gemlik'teki Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı'nda üretilen ve eğitilen Belçika Malinois cinsi 3 yaşındaki keşif köpeği 'Parka' tarafından eğitim alanında test edildi. Kullanıcısının kontrolünde, eğitim alanındaki mağaraya giren 'Parka', tehdit unsuru etkisiz hale getirirken; taktığı gözlük ile dışarıdaki kullanıcısına, mağara içerisinden anlık ses ve görüntü aktarımı yaptı.