Meteoroloji duyurdu! Türkiye genelinde hava sıcaklıkları düşüyor

Yayın Tarihi: 28 Eylül 2024 Cumartesi 16:00:00

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2024 Cumartesi 16:00:00

Türkiye genelinde pazartesi günü sıcaklıkların yer yer 10 ila 15 derece düşmesi bekleniyor. Ülkenin kuzey ve iç kesimlerinin pazartesiden itibaren serin ve yağışlı havanın etkisine girerek sıcaklıkların azalacağı bildirildi.

AA-TRT Haber

ABONE OL

Pazartesi gününden itibaren Türkiye genelinde hava sıcaklıklarında ani bir düşüş bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklıklarının kuzeybatı bölgesinden başlayarak, kuzey kıyılarında 4 ila 8 derece, iç kesimlerde ise 12 ila 15 derece düşeceği tahmin ediliyor.

Soğuk havanın pazartesi günü Marmara, Kuzey ve İç Ege, Batı Karadeniz'in batısı ve İç Anadolu'nun batısı, salı günü İç Anadolu'nun doğusu ve Orta Karadeniz, çarşamba günü Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinde etkili olduktan sonra perşembe günü yurdu terk edeceği ön görülüyor.

Yurdun güney kesimlerinde ise hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmiyor.

Mevsim normallerinde seyreden sıcaklıkların ani şekilde düşmesinin sebebini ve ne kadar süreceğini İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İklim Uzmanı Prof. Dr. Barbaros Gönençgil ile konuştuk.

"SICAKLIK DÜŞÜŞLERİ ANİ OLACAK"

Prof. Dr. Gönençgil, mevsim geçişlerinin bu yıl daha belirgin bir şekilde hissedildiğini belirtti. "Eylül, Ekim ve hatta Kasım aylarının başı Türkiye için bir geçiş dönemi olarak kabul edilir. Ancak bu yıl yaz mevsimi uzadı ve sıcak hava kütleleri Eylül sonuna kadar etkisini sürdürdü. Şimdi ise kuzeyden gelen soğuk hava kütleleri devreye giriyor ve bu, hızlı bir sıcaklık düşüşüne neden olacak" diye konuştu.

SICAK HAVALAR YERİNİ MEVSİM NORMALLERİNE BIRAKIYOR

Önümüzdeki haftanın ortalarına kadar sürmesi beklenen bu hava olayının ardından, sistemin doğuya doğru çekilmesiyle sıcaklıkların tekrar mevsim normallerine dönmesi öngörülüyor. Ancak Gönençgil'e göre, artık yaz sıcaklıklarının geri dönmesi pek olası değil: "Sonbahar etkisini iyice hissettirecek. Bir iki günlük sıcak hava dalgaları görülebilir, ancak bunlar geçici olacak. Artık mevsim normallerine dönüyoruz."

Prof. Dr. Gönençgil, bu tür geçiş dönemlerinde dikkatli olunması gerektiğinin altını çizerek, ani hava değişimlerinin altyapı sorunlarını tetikleyebileceğini ve bu yüzden yetkililerin hazırlıklı olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Özellikle yağışların şiddetli olacağı bölgelerde vatandaşlara sel ve su baskınlarına karşı önlem almaları tavsiye ediliyor.