Kariye Camii ziyaretleri nasıl olacak? Bilet uygulaması kimleri kapsayacak?

Yayın Tarihi: 22 Ağustos 2024 Perşembe 15:40:00

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2024 Perşembe 15:40:00

Kariye Camii, biletli ziyaretçi uygulamasına geçti. Uygulama kimleri kapsayacak, ibadet ve ziyaret saati düzenlemeleri nasıl olacak? Biletli ziyaretçi uygulamasının tüm detaylarını sizin için derledik...

Uzun yıllar müze olarak kullanıldıktan sonra 6 Mayıs'ta ibadete açılan tarihi Kariye Camii'ne biletli ziyaretler başladı. Turistlerin ilgi odağı olan Kariye Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla "Koruma Amaçlı Ziyaretçi Yönetim Planı" uygulamasına geçerek yabancı ziyaretçilere ücretli hale getirildi.

Yerli ve yabancı birçok turistin uğrak noktası olan Kariye Camii için namaz vakitlerine göre bir ziyaret programı düzenlendi. Camide vakit namazlarından 15 dakika öncesinde turistik ziyarete ara verilecek. Cuma günleri sadece Müslümanların ibadeti için açılan Kariye Cami, haftanın her günü 9.00-18.00'de ziyaret edilebilecek.

AA muhabirine açıklamada bulunan cami ziyaretçileri, çok etkilendiklerini dile getirdi:

HER ŞEY ZAMANIN İÇİNDE MÜHÜRLENDİ!

Ziyaretçilerinden akademisyen, yazar Doç. Dr. Wenji Cai, "Buranın çok iyi korunmuş bir yer olduğunu duydum. Ayasofya gibi, iyi korunmuş mozaikleri görebileceğiniz yerlerden biri de burası... Her şeyin zamanın içinde mühürlendiğini hissediyorum. Burası oldukça büyülü ve her şeyin yüzlerce yıl boyunca böyle saklanabilmesi çok muhteşem bir şey." dedi.

İtalyan ziyaretçi Marlene Pan, "Mozaikler, gördüklerim içinde en iyilerinden. Ben İtalya'da, çok güzel mozaiklerin olduğu Ravenna'da yaşıyorum. Buradakilerin gerçekten çok etkileyici olduğunu söylemeliyim." diyerek caminin yapısından çok etkilendiğini dile getirdi.

ABD'DE DERSLERİN KONUSU OLDU!

ABD'de tarih bölümünde eğitim gören ziyaretçilerden Emma Kang, camiyi derste işlediklerine işaret ederek, "ABD'de üniversiteye gidiyorum ve tarih bölümünde okuyorum. İslam ve Bizans tarihi dersleri aldım. Bu cami üniversitedeki ilk derslerimden biriydi." diye konuştu.