Parion Antik Kenti'nde ikinci antik liman keşfedildi

Yayın Tarihi: 15 Temmuz 2024 Pazartesi 16:30:00

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2024 Pazartesi 16:30:00

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde, 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip Roma İmparatorluğu'nun önemli liman kenti Parion'da yapılan kazı çalışmaları sırasında, kente ait ikinci antik liman bulundu. Bu keşif, antik kaynaklarda belirtilen fakat bugüne kadar somut olarak tespit edilemeyen kuzey limanının varlığını doğruluyor. İşte antik liman hakkında detaylar...

GUNES.COM

ABONE OL

Parion Antik Kenti'nde keşfedilen ikinci antik liman, bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğine önemli bir katkı sağlıyor. Devam eden kazı çalışmaları ve yeni keşiflerle birlikte, Parion'un tarihi daha da aydınlatılacak ve turizme kazandırılacak. İşte detaylar...

Bu gelişmeler, Parion'un sadece Türkiye için değil, dünya arkeolojisi için de ne kadar önemli bir yer olduğunu bir kez daha gösteriyor. Gelecek kazı sezonlarında yapılacak çalışmalarla, bu antik kentin daha birçok sırrının ortaya çıkarılması bekleniyor.

KAZI ÇALIŞMALARININ DETAYLARI

Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş başkanlığındaki 17'si yabancı olmak üzere toplam 25 kişilik ekip, Parion Antik Kenti'nde su altı çalışmalarını sürdürüyor. Bu yıl ilk kez su altı çalışmalarının gerçekleştirildiği kazılarda, Parion'un ikinci antik limanı ortaya çıkarıldı.

Prof. Dr. Vedat Keleş, antik kaynaklarda kuzey limanının varlığından bahsedildiğini belirterek, "Bu sene başlattığımız su altı çalışmalarıyla buranın da bir liman olduğunu tespit etmiş olduk" dedi.

ASKERİ LİMAN İHTİMALİ

Prof. Dr. Keleş, yeni keşfedilen limanın ticaret limanına göre daha küçük olduğunu ve çayın getirdiği alüvyonlarla dolduğunu ifade etti. Bu durum, limanın askeri amaçlı kullanılmış olabileceğini düşündürüyor. Parion'un bir lejyon kolonisi olduğunu belirten Keleş, su altı çalışmalarının devam etmesiyle bu konuda daha detaylı bilgilere ulaşacaklarını söyledi.

DEVAM EDEN KAZI ÇALIŞMALARI

Parion Antik Kenti'nde kazı çalışmaları tiyatro ve agora alanlarında yoğunlaşmış durumda. Tiyatro sektöründe Prof. Dr. Keleş ve ekibi, agora sektöründe ise yabancı öğretim üyeleri çalışmalara devam ediyor. Prof. Dr. Keleş, tiyatro sektöründeki çalışmalarda karşılaşılan zorluklara rağmen ekiplerin özverili bir şekilde çalıştığını belirtti.

GELECEK PLANLARI

Prof. Dr. Vedat Keleş, Parion Antik Kenti'nin hak ettiği yere getirilmesi için yapılması gereken çok şey olduğunu vurguladı. Kamulaştırmaların tamamlanması ve işçi desteği ile kazıların kesintisiz 12 ay boyunca sürdürülebileceğini belirten Keleş, yerel idarelerden destek beklediklerini ifade etti.