Türklerden ortak alfabe

Yayın Tarihi: 12 Eylül 2024 Perşembe 13:03:00

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2024 Perşembe 13:03:00

Türk Devletleri Teşkilatı, Türk dünyasının birliği ve bütünlüğü için yeni bir adım attı. Ortak bir alfabe üzerinde çalışan teşkilat, 34 harften oluşacak bir alfabe üzerinde uzlaştı.

gunes.com

ABONE OL

Ortak dil, ortak kültürün temel taşlarından biridir. bir toplumda ortak bir dilin varlığı, bireyler arasında iletişimi ve anlayışı sağlar. Bu kapsamda Türk Devletleri Teşkilatı, Türk dünyasının büyük düşünürlerinden biri olan İsmail Gaspıralı'nın "dilde, fikirde, işte birlik" düşüncesini gerçeğe dönüştürmek için yeni bir adım attı.

Ticaret, siyaset, güvenlik, ulaşım ve kültür alanlarında birlik olma yolunda atılan adımlar sıklaştı. Bunlardan en önemlisi ise "ortak alfabe" oldu. Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 9-11 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdiği 3. toplantının ardından Türk Akademisi, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. İlk olarak 1991'de bilim insanları tarafından önerilen 'Latin Tabanlı Ortak Türk Alfabesi' projesi kapsamlı bir şekilde gözden geçirildi.

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu'nun iş birliği yaptığı ortak alfabe konusunda 34 harften oluşan bu alfabe önerisi üzerinde uzlaşıldı. Proje kapsamında her harfin, Türk dillerinde bulunan ses birimlerini temsil etmesi noktasında karar kılındı. Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, bu toplantı sonucunda 14 harfin onaylandığını bildirdi.

Bu kapsamda Ortak Türk Alfabesi'nin geliştirilmesi, Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve iş birliğini teşvik ederken ortak dil mirasının korunmasına katkıda bulacak ve bu mirasın geleceğe aktarımını sağlayacak.