Zaferin kahraman kadını: Halide Onbaşı

Yayın Tarihi: 30 Ağustos 2024 Cuma 13:29:00

Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2024 Cuma 13:29:00

Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın “O ulvi, o fedakar, o ilahi Anadolu kadınları” sözleriyle övdüğü Türk kadını, 30 Ağustos'taki şanlı zaferin kazanılmasında büyük rol oynadı. İşte zaferin yıl dönümünde kahraman kadınlarımızdan biri olan Halide Edip Adıvar'ın hikayesi...

Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın "O ulvi, o fedakar, o ilahi Anadolu kadınları" sözleriyle övdüğü Türk kadını, 30 Ağustos'taki şanlı zaferin kazanılmasında büyük rol oynadı.

Kimi eline silah alıp oğlu ve eşiyle omuz omuza düşmanla çatıştı, kimi cepheye sırtında mühimmat taşıdı, Kimi de zekasını kullanıp işgal güçlerini ateşe attı.

İşte o kahramanlardan biri...

Türk halkının bağımsızlık sembolü

Halk kahramanı Halide Edip Adıvar...

Hepimiz onu edebiyattaki başarısı ve sanatçı kimliğiyle tanıyoruz belki de.

Ama o, vatanı söz konusu olduğunda Türk kadınının nasıl mücadele ettiğinin en güzel örneği.

İşgal zamanında milli mücadele için varını yoğunu ortaya koyan, cephede bizzat yer alan Sakarya Savaşı sırasında onbaşı, savaş sonrası ise çavuş rütbesi alan Halide Onbaşı, yaptığı gözlemlerle milli mücadelede yaşananları bugünlere aktardı.

"Ateşten Gömlek", Vurun Kahpeye" romanları ile "Dağa Çıkan Kurt" hikaye kitabını kaleme alan Halide Onbaşı o dönemi müthiş bir şekilde yansıttı.

Hatta öyle ki Peyami Safa onun için "Tek Türk savaş romancısı" ifadesini kullandı.

Kurtuluş Savaşı'nın kahramanları arasına adını altın harflerle yazdıran Halide Onbaşı, 6 Nisan 1920'de kurulan Anadolu Ajansı'nın isim annesi olarak da tarihe geçti.

Kısacası Halide Edip Adıvar bu kutlu zafer için varını yoğunu ortaya koyarak kahraman Türk kadınının mücadelesinin en büyük örneklerinden biri oldu.

Buradan bir kez daha cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşları, aziz şehitlerimiz ve topyekün vatanımızı savunan herkesi saygı ve minnetle anıyoruz.