Bir zamanın efsanesi! Nokia'ya ne oldu, nasıl battı?

Yayın Tarihi: 09 Eylül 2024 Pazartesi 20:33:00

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2024 Pazartesi 20:33:00

Bir zamanların efsanesi her evde en az bir tane bulunan telefon markası Nokia'ya ne oldu ve neden battı? Detaylar haberimizde…

Teknolojik gelişmeler son 20 yılı aşkındır tarihte daha önce görülmemiş şekilde hızla değişirken tüketici alışkanlıkları da değişiyor.

Bir zamanlar sektöre hakim olan teknoloji devi Nokia'nın eski günlerinden eser yok.

Satış rekorları kıran Finlandiyalı telefon markası Nokia nasıl bu hale geldi?

90'ların başında telsiz telefonların hayatımıza girmesiyle parlayan Nokia 2000'lerin başında adeta sektörün efendisiydi.

Piyasaya hükmeden Nokia benzersiz tasarımlarıyla dönemindeki rakiplerini geride bırakarak ve çıkan her modeli dünyada ilgi ile takip edilir hale geldi.

EN ÇOK SATAN TELEFON MARKASI NOKİA

Nokia'nın 2003 yılında çıkardığı 1100 modeli dünyada en çok satan telefon unvanına sahip.

Bu rekoru dünyada henüz geçebilmiş bir marka ya da model yok.

BÜYÜK DÜŞÜŞ 2007'DE BAŞLADI

Sektörün amiral gemisi olan Nokia'nın düşüşü 2007 yılında Apple'ın iPhone'u duyurmasıyla başladı. Bu düşüş 2013'te Microsoft'a satıldığı ana kadar hızla devam etti. Nokia'nın bu hızlı düşüşü sonrası Apple'ın başlattığı dokunmatik ekran trendi tüm dünyayı kasıp kavururken Nokia bu durumu fark edemeyerek mevcut trendin altında kaldı ve beklentileri karşılıyamadı.

2013 YILINDA MİCROSFOT'A SATILDI

Nokia için sonun başlangıcı olan hamle 2013 yılında sadece birkaç sene önceki piyasa değerinin çok altında 7.2 milyar dolara Microsoft'a satılması oldu.

Nokia'nın satıştan sadece 3 sene önceki piyasa değeri 50 milyon dolar üzerindeydi.

NOKİA'NIN FİŞİNİ ÇEKEN HAMLE 'MİCROSOFT PHONE'

Nokia'nın mevcut rakipleri İOS ve Android işletim sistemi telefonlarıyla piyasayı domine ederken Microsoft'a satılan Nokia ölümcül bir hata yaparak bir başka üçüncü işletim sistemi 'Microsoft' telefonları duyurdu.

Bu telefonlar ilk başta merak uyandırsa da işletim sisteminin yavaşlığı, Microsoft'un akıllı telefon ekosistemine hızlı adapte olamaması ile beraber büyük oranda rakiplerinin çok gerisinde kaldı.

Nokia'nın o dönemdeki CEO'su Stephen Elop, bu hamlenin sebebinin Android işletim sistemine sahip tek bir markanın hakimiyeti altında olacaklarını düşünmelerinden kaynaklı olduğunu açıkladı. Elop bu yüzden yeni bir işletim sistemi üzerinde karar kıldıklarını belirtti. Bu rekabetten kaçmanın bedeli Nokia için oldukça ağır oldu.

CEO GÖZYAŞLARILYA DUYURDU

Nokia'nın CEO'su Stephen Elop gözyaşları içinde, "Yanlış hiçbir şey yapmadık ancak her nasılsa kaybettik" diyerek adeta efsanenin çöküşünü resmileştiriyordu.

90'larda ve 2000'lerde herkesin rüyasını süsleyen Nokia çok geç de olsa Android telefonları üretmeye başladı ama bu kaçınılmaz sonu ertelemedi. Şirket geçtiğimiz şubat ayında elindeki stokları bitirdikten sonra üretim yapmayacağını duyurdu.