Kapadokya'da yeni keşif! Yerli dronun test uçuşunda yer altı tüneline rastlandı

Yayın Tarihi: 13 Eylül 2024 Cuma 15:16:00

Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2024 Cuma 15:16:00

Nevşehir Kapadokya'da yerli dron test edilirken yer altı tüneli bulundu. Assuva Savunma Sanayi firması tarafından üretilen ve yer altı tarama faaliyetlerinde kullanılması beklenen yerli dronun Kapadokya'daki test uçuşunda yeni bir yer altı tüneline rastlandı.

Nevşehir'in Göreme beldesinde Assuva Savunma Sanayi AŞ tarafından üretilen "Proton Elic BNR Kop-50" adlı dronun test uçuşu yapıldı.

Peribacaları yakınlarında gerçekleşen uçuş sonucunda yeni bir tünel keşfedildi. Yeni tanıtılan drondaki yer altı görüntüleme cihazı sayesinde yeni bir tünel keşfedilmesinin ardından, firmanın yönetim kurulu başkanı Remzi Başbuğ tarafından dronun seri bir şekilde üretileceğini belirtildi.

CİHAZ TERÖR TESPİTİNDE DE KULLANILACAK

Tanıtımı yapılan dronun 1000 kilometre menzildeki alanı tarayabildiğini ifade eden Başbuğ, sözlerine şöyle devam etti:

"Yerli ve milli imkanlarla ürettiğimiz dron ve havadan yer altı görüntüleme cihazımızın test aşamasındayız. Avanos ilçesinde inşaatı devam eden fabrikamızda seri üretime geçeceğiz. Bu üretimde yüzde 100 yerli ve milliliği esas alarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Diğer yandan iki ila dört kişiyi taşıyan dronlar üretip emniyet ve kolluk güçlerine tahsis etmiş olacağız. Cihazımız, yer altında bulunan tünel, oda, sığınak, metal, ormanlık alanda kayıp şahıslar veya terör unsuru tespitinde kullanılacaktır.

Dronumuz, yer altı görüntüleme özelliğinin yanı sıra yangın bombası atabilmektedir, tarım sulama ve tarım alanlarındaki ölçümlerde kullanılabilir ve 50 kilograma kadar yük taşıdığı için kargo faaliyetlerinde kullanılabilmektedir.

Dron üretimi birçok yerde yapılmaktadır. Ancak ülkemizde yerli ve milli ilk üretimi yapıyoruz. Yer altı arama tarama faaliyetlerinde kullanılması açısından dünyada ilktir."