'Soru işareti galaksi'nin ikizi keşfedildi

Yayın Tarihi: 07 Eylül 2024 Cumartesi 20:20:00

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2024 Cumartesi 20:20:00

James Webb Uzay Teleskobu, geçtiğimiz yıl keşfettiği soru işaretine benzeyen galaksinin ardından, milyarlarca ışık yılı uzaklıkta benzer bir galaksiye daha rastladı. Bu keşif, galaksilerin evrimi hakkında yeni ipuçları sunuyor. gökbilimci Vicente Estrada-Carpenter "Galaksilerde yıldız oluşumunun ne zaman, nerede ve nasıl gerçekleştiğini bilmek, galaksilerin evrenin tarihi boyunca nasıl evrimleştiğini anlamak için çok önemlidir" dedi.

NASA, Avrupa ve Kanada'dan bilim insanları tarafından geliştirilen Webb Teleskobu, MACS-J0417.5-1154 galaksi kümesinde bir başka soru işareti şekline sahip galaksi gözlemledi. Webb'in NIRISS cihazı sayesinde, araştırmacılar bu uzak galakside yıldızların nerede oluştuğunu tespit edebildi.

Saint Mary's Üniversitesi'nden gökbilimci Vicente Estrada-Carpenter, bu keşfin galaksilerin evrimi üzerine yeni bilgiler sunduğunu belirterek, "Galaksilerde yıldız oluşumunun nasıl ve ne zaman gerçekleştiğini bilmek, evrenin tarihi boyunca galaksilerin nasıl evrimleştiğini anlamak için çok önemlidir." dedi.

Araştırma sonuçları, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayımlandı.