Wifi ağları güvenli mi? Wifi ağlarına bağlanınca nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanı uyarıyor! Bunları yapmayın

Yayın Tarihi: 08 Ekim 2024 Salı 09:56:00

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2024 Salı 09:56:00

Wifi ağları güvenli mi? Wifi ağlarındaki tehlikeler neler? Wifi ağları üzerinden nasıl dolandırılıyoruz? soruları yanıt buldu. İnternet erişimine acil ihtiyaç olduğunda, yolda ve meydanlarda halka açık wifi ağları çözüm sunuyor. Fakat uzmanı, sahte ağlar da yaygın ve bu ağları kullanırken mobil bankacılık uygulamanıza girmeniz durumunda dolandırıcıların da ağına düşülebilirsiniz diye uyarıyor. Peki, wifi ağları güvenli mi, ücretsiz wifilerdeki tehlikeler neler, wifi ağları üzerinden nasıl dolandırılıyoruz? İşte, 24 TV'ye açıklamalarda bulunan Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan'dan wifi ağlarına ilişkin o uyarılar haberimizde...

Yolda, meydanda, kafede, restoranda, halka açık wifi ağları hayatın her yerinde karşımıza çıkıyor. Wifi ağlarına bir dokunuşla bağlanmak mümkün olsa da aman dikkat. Uzmanlar uyarıyor, mobil banka uygulamalarındaki şifreleriniz bu ağlarda izleniyor olabilir.

Kullanan da var, kullanmaktan çekinen de yani ağların güvenliği en temel endişe oluyor. Kimlik doğrulamalı ağlar daha güvenli fakat dolandırıcılara ait sahte ağlar da oldukça yaygın. Bu ağları bilinçsiz kullanan herkes risk altında.

Uzmanlar özellikle mobil bankacılık uygulamalarına dikkat çekiyor. Bağlantı esnasında bu uygulamaları kullanmayın diyor.

Halka açık wifi noktalarını gün içinde sıklıkla kullanıp tercih ediyoruz. Peki, telefondan veya bilgisayarımızdan ücretsiz internete bağlandığımızda nelere dikkat etmeliyiz, hangi tehlikeler bizi bekliyor? İşte yanıtı...

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, 24 TV Muhabiri Melihcan Çalışkan'a wifi ağların güvenliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Osman Demircan, 'wifi ağları güvenli mi', 'wifi ağlarındaki tehlikeler neler', 'wifi ağları üzerinden nasıl dolandırılıyoruz' sorularını cevapladı.

İşte, Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan'ın wifi ağlarına ilişkin açıklamalarından satır başları...

- Dikkat etmemiz gereken en önemli şey şifresiz ağlara bağlanmamak. Özellikle de şifresiz gördüğümüz ağlara bağlanmamak.

- Bir ağa bağlanmak demek, karşılıklı olarak onlara bilgi gönderiyoruz ve oradan bilgi alıyoruz bu noktada tehlike başlıyor.

- Sahte wifi ağları kolaylıkla oluşturulabiliyor. Hackerlar bunları kötü amaçlı kullanıyorlar. Dolandırıcılar kafeteryaları ve restoranları tercih ediyor.

- Arama motoru, bankacılık uygulaması, sosyal medya diye girdikleriniz olmayabiliyor.

- Sahte wifi üzerinden dolandırıcıların kendi sitelerine ulaşılıyor.

- Wifiye bağlanınca zararlı yazılımlar yüklenebiliyor ve telefon ya da bilgisayarlarınız güvenlik güncellemeleri yapılmamış, güvenlik açıkları barındırıyorsa sonrası uykuya yatıp bekliyorlar.

- Başta bankacılık uygulamaları sabah 1-2 ile 5 arası zaman dilimine dikkat.

- Telefondaki sosyal medya hesaplarınıza, özel şifrelere, yazışmalara, fotoğraflara sahte wifi üzerinden erişmeleri mümkün.

- Özellikle çocukların ücretsiz wifi bağlantısı kullanması ve kişisel verilere ulaşıp tehdit edilmeleri konusunda aileler dikkat etmeli.

- Kişilerin, kurumların, çocukların sahte, kablosuz, ücretsiz wifilerden uzak durması gerekiyor.

- Vatandaşlar halka açık wifi noktalarından bağlanmasınlar, özellikle başta bankacılık olmak üzere hiçbir özel işlemlerini yapmasınlar.