Hafızayı makine gibi yapan baharat! Eklemleri kuvvetlendiriyor

Yayın Tarihi: 02 Ekim 2024 Çarşamba 14:42:00

Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2024 Çarşamba 14:42:00

Tozlanmış hafızayı kendine getirmenin yollarından biri de doğru baharatı sofraya eklemek. Çünkü bu baharat beyindeki ve vücuttaki iltihabı söküp atar. İşte Asyalıların güçlü hafıza sırrı olan baharatın faydaları…

Zerdeçal, kökleri baharat olarak kullanılan Güney Asya'ya özgü bir bitkidir. Bilimsel adı Curcuma longa olan bu bitki zencefil familyasına aittir. Zerdeçal baharatı, köklerinin yer altında kurutulması ve öğütülmesiyle elde edilir. Özellikle hafızayı kuvvetlendiriyor eklemler ağrılarını ve enflamasyonu azaltıyor

Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve diğer Güney Asya ülkelerine özgü olan zerdeçal baharatı genellikle yemek pişirmede kullanılır. Sağlık yararları için zerdeçal takviyeleri de mevcuttur. Zerdeçalın ana etken maddesi olan kurkumin, antienflamatuar ve antioksidan özellikleri nedeniyle sağlık açısından faydalar sağlar.

Zerdeçal altın baharat ve Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal, Asya mutfaklarının vazgeçilmez baharatlarından biridir. İçerdiği etken maddeler sayesinde sağlık açısından pek çok fayda sağlar. Zerdeçal hem mutfaklarda hem de geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır.

ZERDEÇALIN FAYDALARI NELERDİR?

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Kolestrolü düşürür

Eklem ağrılarını ve enflamasyonu azaltır

Parkinson, Alzheimer, MS (Multiple Skleroz) gibi nörolojik hastalıklar açısından umut vadetmektedir.

Kan şekerini dengede tutmayı sağlar

ZERDEÇALIN İÇERİSİNDE YER ALAN ETKEN MADDELER

Zerdeçalın faydaları içerisinde yer alan etken maddelerden kaynaklanmaktadır. En önemli etken maddesi ise kurkumin adı verilen bileşiktir. Bu bileşik, güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

ZERDEÇAL NASIL TÜKETİLİR?

Zerdeçalı hem yemeklerinize baharat olarak ekleyip veya bal / yoğurt ile tüketerek hem de karışım yapıp cilde uygulayarak kullanabilirsiniz. Günlük hayattaki en yaygın kullanım şekli bal ile karıştırılarak tüketilmesidir.Zerdeçalın ana bileşeni Kurkumin, vücutta emilebilirliği düşük olan bir bileşendir. Karabiberde yüksek miktarda bulunan piperin bileşeni ile birlikte tüketilirse vücuttaki emilimi % 2000'e kadar artırabilir. Bu nedenle tüketirken yapacağınız karışıma veya yemeklerinize zerdeçal ile beraber karabiberi de eklemeyi ihmal etmeyiniz.