Hindi ve tavuk: Sağlık açısından hangisi daha faydalı?

Yayın Tarihi: 17 Ekim 2024 Perşembe 14:01:00

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2024 Perşembe 14:01:00

Hindi ve tavuk ülkemizde en çok tüketilen gıdalardandır. Ete göre daha ekonomik olan hindi ve tavuk sofralarımızda her zaman tercih edebileceğimiz gıdalardır. İnternet sitelerinden en çok tavuk mu daha faydalı, hindimi daha faydalıdır sorusu soruluyor tavuk ve hindinin faydaları nelerdir? İşte detaylar...

Evlerimizde neredeyse her zaman tükettiğimiz herkesin tercih ettiği tavuk ve hindi besin değeri olarak vücudumuza çok fayda sağlıyor. Tavuk ve hindi her zaman kıyaslanır ve hangisinin daha fazla fayda sağladığı konuşulur. Aslında tavukta ayrı hindinin de ayrı etkileri vardır.

TAVUK ETİ

Tavuk eti yüksek derecede biyolojik değere sahiptir. Kolay sindirilebilir özellikte olan tavuk etleri, yüksek kalitedeki protein elzem aminoasitlerini, elzem yağ asitlerini diğer etlerle aynı oranlarda içerir.

Tavuk eti aynı zamanda B grubu vitaminlerinin ve demirinde iyi bir kaynağıdır. Enerji değerinin düşük olması, liflerinin kısalığından dolayı kolay çiğnenebilir ve kolay sindirilebilir olması nedeni ile tavuk etleri, çocuk ve yaşlıların beslenmeleri dahil tüm yaş grupları için birçok özel diyette yer alabilecek özelliktedir.

HER GÜN TAVUK YENİR Mİ?

Bazı insanlar tavuğu çok severler. Bundan dolayı da neredeyse her gün tüketen kişiler bulunmaktadır. Ancak bir taraftan da bunun zararlı olup olmadığını merak ederler. Her gün tavuk yemenin elbette zararları bulunmaktadır. Her gün tavuk yemek, eğer tavuk köy tavuğuysa fazla zararlı olmayabilir ancak köy tavuğu yerine marketten alınan bir tavuk tüketiliyorsa her gün yenilmesinden kaçınılmalıdır. Özellikle çocuklar ve erkeklere zarar verecek içeriklere sahiptir.

HİNDİ ETİ

Hindi etinde bolca bulunan B vitaminlerinin birçok yararı söz konusudur.

Kalp damar sağlığı için önemli olmasının yanı sıra B1, B2, B3 vitaminleriyle vücudunuz için gerekli olan enerjiyi depolayarak yoğun ve stresli iş hayatınızda sizi güçlü kılar.

Tüketilen etler arasında yağı en düşük olanlardan biri hindi etidir.

Seratonin salgılanmasını artıran triptofan içeriği, vücudu gevşetip daha kolay ve kaliteli bir uyku düzeni için yardımcı olur.

Hindi etinin yararları arasında kansızlığa iyi gelmesi ve kan basıncını düzenlemesi de sayılabilir.

Hindide bulunan az miktardaki selenyum, insan sağlığı için çok önemli bir koruyucu mineraldir. Tiroit hormon metabolizmasında, antioksidan savunma sisteminde ve bağışıklık işlevlerinde rol oynar.

Hindi protein açısından da son derece zengindir. Bütün temel aminoasitleri içerdiği için, vücut gereksinimlerini en iyi biçimde sağlar.

HİNDİNİN BESİN DEĞERLERİ

Hindi eti besin değeri 100 gram için:

* Protein: 29 gram

* Yağ: 7 mg

* Kalsiyum: 15 mg

* Potasyum: 266 mg

* Fosfor: 178 mg

* Çinko: 2.2 mg

Ayrıca hindi eti, içerdiği lifler sebebiyle hazmı kolaylaştırır. Yaşlanmaya karşı da direnç oluşturmaktadır.