Kirada 'kayıt dışı' depremi | Kiracıyı köşeye sıkıştırıyorlar! Ev sahiplerine kötü haber...

Yayın Tarihi: 09 Ekim 2024 Çarşamba 08:24:00

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2024 Çarşamba 08:24:00

Ev sahiplerine kötü haber... Kira gelirlerindeki kayıt dışılığı önlemek amacıyla devreye alınacak tedbirler bazı ev sahiplerini telaşlandırdı. Özellikle kontratsız kiralama yapan ve elden ödeme alanlar kiracıları ile karşı karşıya geldi. Gayrimenkul Uzmanı Fazıl Önal, 24 TV Muhabiri Büşra Mutlu Çevik'e konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hükümetin kira gelirlerindeki kayıt dışılığı önlemeye yönelik tedbirleri, bazı ev sahiplerinde endişeye yol açtı.

EV SAHİBİ KİRACI KARŞI KARŞIYA! KİRACIYI KÖŞEYE SIKIŞTIRIYORLAR

Olması gereken tıpkı bu vatandaşlar gibi kira kontratının düzenli şekilde yenilenmesi.

Ancak bu noktada şu sıralar kontrat yapalım diyen kiracıya bazı ev sahipleri sıkıntı çıkarıyor. Şöyle ki ev sahibi ödemeyi elden talep ediyor ve bunu kabul etmemesi durumunda da zam yapmakla ya da evden çıkarmakla tehdit ediyor.

EV SAHİPLERİNE KÖTÜ HABER

Haliyle özellikle kontratsız kiralama yapan ve elden ödeme alanlar, kiracıları ile karşı karşıya gelir oldu. Çünkü cezası var.

Kiraya zam yaparım ya da evi boşaltın baskısı altında kalan kiracılar mahkeme yolu ile haklarını arayabilirler.

Gayrimenkul Uzmanı Fazıl Önal, 24 TV Muhabiri Büşra Mutlu Çevik'e konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Önal, "Kanuni açıdan yanlış bir uygulama. Neticede ev sahibi aleyhine netice doğurur bu. Vergi kaçağı cezası ağır. Yalnız bir vergi kaçağı, kaçacakçılık değil usulsüzlük, vergi kaybı gibi bir çok ceza uygulamaları var. Vergi kaçağına yol açılmışsa ve Maliye bunu yakaladıysa cezası ağır olur." dedi.

Türkiye genelinde 750 bin adedi İstanbul'da olmak üzere 1,5 milyondan fazla boş konut bulunuyor. Bu dairelerin bir kısmı aslında boş değil, kontrat yapılmadığı için boş görünüyor ancak kiracısı var.

Hazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında, kira ödemelerini bankalar ve PTT aracılığıyla yapmayanlara ceza kesileceğini açıklamıştı.

Aynı şekilde 2025 yılı başı itibariyle kontratların da e-Devlet'ten yapılacağını duyurmuştu.