Dünyayı 'Esmer'le gördü

Yayın Tarihi: 21 Eylül 2024 Cumartesi 20:35:00

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2024 Cumartesi 20:35:00

Görme engelli Huri Kaşıkçı, 1,5 yıl önce sahiplendiği eğitimli rehber köpek "Esmer" ile yurt dışı hayalini gerçekleştirdi. Kaşıkçı ile can dostu Esmer, Danimarka ve İsveç'i karış karış gezdiler.

CANLI BASTON REHBER KÖPEK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünde şube müdürü olan görme engelli Huri Kaşıkçı, yaklaşık 23 yıl önce bir rahatsızlık nedeniyle görme yetisini kaybetti. Hayatına baston ile devam eden Kaşıkçı, bir arkadaşının önerisiyle Rehber Köpekler Derneği aracılığıyla özel eğitilen labrador cinsi köpek "Esmer" ile tanıştı. Kaşıkçı, "Canlı bastonum" dediği rehber köpeğiyle geçirmeye başladı.

DÜNYADA İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Esmer ile birlikte tüm engelleri aşan Kaşıkçı, "Rehber köpek Türkiye'de yeni yeni biliniyor, çoğu kişi bilmiyor, üzerinde "Sahibim görme engelli, lütfen dokunmayın" yazıyor. Esmer ile yurt dışına çıktık. Danimarka ve İsveç'e uçan ilk rehber köpeği oldu. Rehber köpekler uçakta sahiplerinin yanında koltuk altında yatarak görme engellilere eşlik ediyorlar. Esmer de başarılı şekilde yolculuğunu tamamladı" dedi.