Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor... Evliyalar şehri olarak bilinen Bitlis'i keşfetmeye ne dersiniz?

Yayın Tarihi: 21 Eylül 2024 Cumartesi 16:00:00

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2024 Cumartesi 16:00:00

Bitlis seyahati yapacaklar dikkat, bu haber tam size göre. Bitlis'te nereler gezilir? Bitlis'te ne yenir? araştırılıyor. Bitlis, tarihi ve doğal güzellikleriyle gezilip görülmeyi hak ediyor. İşte, Evliyalar şehri olarak bilinen Bitlis için gezi rehberi...

AKŞAM Gazetesi

ABONE OL

Evliyalar şehri olarak bilinen, 5 minarenin anıldığı türküyle dillere pelesenk olan Bitlis, tarihi ve doğal güzellikleriyle gezilip görülmeyi hak eden şehirlerimizden biri. Özellikle Bitlis'in göllerine hayran olacaksınız.

Ülkemizin dünyaca meşhur güzelliklerinden biri olan Nemrut Krater Gölü, hem oluşumundaki mucizesi hem de doğal manzarasıyla hayranlık uyandırıyor. Nemrut Krater Gölü aynı zamanda dünyadaki en büyük 2 krater gölünden biri durumunda. Toplamda 12 km'lik bir alana yayılan göl, toplamda 5 ayrı gölün birleşiminden meydana geliyor. Çevresinde yer alan kamp alanlarıyla da dikkat çeken bu tabiat güzelliği, pek çok aktiviteye uygun.

AYILARA DİKKAT EDİN

Sazan balığının yoğunluğu nedeniyle gölde balıkçılık oldukça yaygın. Yürüyüş yolları ve piknik için elverişli doğasıyla özellikle yaz aylarında çok sayıda kişinin ziyaret ettiği Nemrut Krater Gölünün en derin bölümü 155 metre. Gölün belli bölümlerinde yüzen insanlara tanıklık edebilirsiniz. Civarda yaşayan ayılar insanlara alışkın ve saldırgan değil ancak gezerken yine de çok yaklaşmamak gerekiyor.

VOLKANİK AYGIR GÖLÜ

Şehrin en etkileyici tabiat güzelliklerinden biri olan Aygır Gölü, adı kadar ilgi uyandıran bir göl. Süphan Dağı'nın eteklerinde yer alan göl, pek çok özelliği ile Van Gölü'ne benzetiliyor. Aynı zamanda bir buzul gölü olan Aygır Gölü, etkileyici bir manzaraya sahip. Sodalı ve volkanik bir göl olması nedeniyle ilgi çeken Aygır Gölü; foto safari meraklıları için oldukça cazip bir durak.

Tatvan Sahil Parkı da Van Gölü kıyısında vakit geçirebileceğiniz güzel bir durak. Yaz aylarında Van Gölü manzarası eşliğinde uzun yürüyüşler yapmak ya da sevdiklerinle beraber keyifli bir gün geçirmek için bu bölge oldukça uygun. Tatvan Sahil Parkı'nda çocuklar için özel oyun alanları da bulunuyor. Mesire alanları, restoranları ve özel peyzaj düzenlemesi ile bu 7 km'lik alan, adeta Ege sahillerini anımsatan bir atmosfer sunuyor.

TARİHİ ATLAMAYIN

Bitlis'te tarihi yerleri görmeyi de ihmal etmeyin. Şehrin simgelerinden biri Bitlis Kalesi... 2300 yıl önce inşa edildiği düşünülüyor. Şehrin merkezinde yer almasından dolayı kolayca ziyaret edilebilen kale, Osmanlı ve Selçuklular döneminde bazı değişimlere uğramış. Kalenin 50 metreyi aşan surlarından Bitlis'in en güzel manzarasına tanıklık etmek mümkün. Bitlis'e geldiğinde uğraman gereken yerlerden biri de Tarihi Bitlis Çarşısı

AHLAT SELÇUKLU MEZAR TAŞLARI

Bitlis'in tarihi ve kültürel miraslarından biri olan Ahlat Selçuklu Mezar Taşları, Van Gölü'ne oldukça yakın bir konumda. Ahlat ilçesindeki Türk-İslam mezarlığında yaklaşık olarak 8 bin civarında mezar taşı söz konusu. UNESCO'nun listesine dahil olması beklenen bu bölge, Selçuklulardan Bitlis'e kalan en değerli miras olarak yorumlanıyor. Van Gölü'ne komşu olan Çifte Kümbetler de Ahlat'ın simgeleri arasında kabul ediliyor. Yoğun ilgi gören bu yapı, 1200'lü yıllardan bugüne ulaşmış.

BİTLİS'TE NE YENİR?

Bitlis seyahatiniz sırasında tadına bakmadan dönmemenizi önerdiğimiz yiyecekler arasında büryan kebabı, Bitlis kabak dolması, katıklı dolma, içli köfte, Bitlis köftesi ve keledoş gibi lezzetler bulunuyor. Bitlis seyahatinizde sevdikleriniz ve kendiniz için ceviz reçeli, karakovan balı, otlu peynir ve tulum peyniri almadan dönmemenizi öneriyoruz. Bölgede el yapımı olan baston, özel kök boyasından üretilmiş kilim ve çömlek de satın alabilirsiniz.