Yaz dizilerinin olmamasının asıl nedeni ortaya çıktı!

Yayın Tarihi: 02 Temmuz 2024 Salı 09:49:00

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2024 Salı 09:49:00

Kiralık Aşk, Çilek Kokusu, Kiraz Mevsimi gibi pek çok yaz dizisi, bir dönem ekranda yaz dizisinin alabileceği en iyi reytingleri alıp rekor kırmıştı. Ancak son zamanlarda böyle bir başarı neredeyse namümkün durumda. Peki ama bunun temel nedeni ne? Bu sezon ekranda yer almamasına kadar giden süreçte, yaz dizilerinin böyle bir noktaya gelmesine sebep olan şey ne olmuş olabilir?

Güneş.com/HÜSNA KÖŞGER

ABONE OL

Bu sene yaz dizileri ekranda yer almayacak. Ekranda akşam saatlerini dolduran yayınlarsa ya yarışma programları ya da eski sinema filmleri oluyor. Bu sene yaz dizisi olmamasında neden olarak; dizilerin uzunluğu ve maliyet noktası. Özetle; son üç yılda büyük ölçüde artan dizi maliyetleri ve buna paralel olarak reklam gelirlerinin bu maliyeti karşılamaması, bu kararın temel nedeni olarak gösterildi. Peki sadece neden bu mu?

YAZ DİZİLERİNİN OLMAMASININ ALTINDAKİ 2 NEDEN

Yaz dizilerinin 2024 yaz sezonunda olmamasına neden olacak süreç aslında uzun yıllardır kendisini belli ediyordu. Seyirciyi artık yaz dizilerinden uzaklaştıran o 2 temel nedeni şu şekilde sıralayabiliriz:

1 - PANDEMİ SÜRECİ VE SONRASI

Pandemi döneminde yaşanan zorunlu karantina süreci, tüm dünyada insanların dışarıya karşı özlem duymasına neden oldu. Karantina süreçlerinin sona erip hayatın normal akışına dönmesiyle birlikte insanlar, güzel havalarda dışarı çıkıp gezmeyi tercih etmeye başladılar. Bu da yaz dizilerinin reyting açısından düşüş yaşamasına neden oldu.

2 - AYNI KONU VE OYUNCULAR KLİŞESİ

Yaz dizilerinin izlenmemesindeki en büyük nedenlerden biri hiç kuşkusuz ki klişeler. Artık hep aynı senaryo, hikaye örgüsü ve ve "kadrolu yaz dizisi oyuncusu" sıfatını almış oyuncular, seyirciden tekrar ve klişe olgusunu yerleştirip bu yapımlardan uzaklaştırmaya başladı.