Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı beslenme adımlarını açıkladı! Diyet yapın et ve tereyağı yerine bu besinleri tüketin
Yayın Tarihi: 22 Ekim 2024 Salı 17:27:00
Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2024 Salı 17:27:00
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı beslenmek isteyenler için adım adım önerilerini açıkladı. Sağlıklı beslenmek isteyenlerin takip edebileceği bu önerilerde diyeti birinci sıraya alan Dünya Sağlık Örgütü, en sağlıklı beslenme önerilerinde et ve tereyağı yerine bu besinleri önerdi. Peki, tereyağı, et yerine hangi besinler tüketilmeli? Günlük tuz tüketimi ne kadar olmalı? İşte, Dünya Sağlık Örgütü'nün rehber niteliğinde sağlıklı besinler ve beslenme önerisi...
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), rehber niteliğinde sağlıklı beslenme önerini adım adım açıkladı. Sağlıklı beslenerek yaşam kalitesini artırmak isteyenlerin kılavuzu olabilecek beslenme önerilerinde diyet ilk sırada yer alıyor.
Tereyağı, kuyruk yağı gibi doymuş yağlar yerine neler tüketilmeli? Sağlıklı yaşam için tuz günlük ne kadar kullanılmalı? sorularının da yanıtının bulunduğu bu öneriler zinde kalmak ya da sağlıklı yaş almak isteyenler tarafından dikkate almaya değer nitelikte.
Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı besinler sağlıklı yaşam standartlarınızı yükselterek hayattan zevk almanıza katkı sunacak.
İşte, Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisi en sağlıklı besinler ve beslenme adımları karşınızda...
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı beslenmenin birinci adımını 'diyet' olarak bize sunuyor. Diyet denilince kilo verme, zayıflama aklımıza gelse de aslında sağlıklı yaşam formülünde yararlı, besleyici gıdaları vücudumuza almak olarak yorumlayabilmeliyiz.
WHO'ya göre, hayvansal kaynaklı besinler yerine bitkisel kaynaklı besinlerin tercih edilmesi bu diyet mantığının temelini oluşturuyor.
WHO, tahıl grubunda yer alan makarna, ekmek, patates, pirincin günde birkaç kez tüketilebileceğini beslenme önerisi olarak sunuyor.
WHO, taze meyve ve sebze grubundan da çeşitli besinlerin günde birkaç kez tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.
Dünya Sağlık Örgütü, her gün yapılan orta düzey bir fiziksel aktivitenin de sağlık açısından yararının önemine vurgu yapıyor. Düzenli yapılan fiziksel aktivitenin vücudu çok zorlamaması gerektiğine değiniyor. Sağlıklı olabilmek için yapılacak aktivitenin, beden kitle endeksine uygun yani kişinin vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünerek elde edilen değerde olması gerektiğini belirtiyor. WHO, 18.5-24.9 arasındaki beden kitle indeksi değerini normal vücut ağırlığı olarak değerlendiriyor.
TEREYAĞI YERİNE BUNLARI TÜKETİN
WHO, sağlıklı beslenmenin bir diğer adımı olarak diyetle yağ alımının kontrol edilmesini öneriyor.
Diyette yağdan gelen enerjinin oranının yüzde 30'u geçmemesi gerektiğini belirten WHO, tereyağı, kuyruk yağı gibi doymuş yağlar yerine ayçiçek, mısırözü, soya, fındık, zeytinyağı gibi doymamış yağların tercih edilmesi öneriyor.
ET YERİNE BUNLARI TÜKETİN
Sağlıklı beslenmenin diğer adımlarına bakacak olursak WHO, yağlı kırmızı etler ve kırmızı et ürünleri yerine mercimek, kurufasulye, nohut gibi kurubaklagiller ile balık, tavuk ve yağsız etleri tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE BUNLARA DİKKAT EDİN
Süt ve süt ürünlerinin kullanılmasını öneren WHO, bunların az yağlı olanlarının tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.
BESİN TERCİHLERİNDE BU ÖNERİLERE KULAK VERİN
WHO, seçilen besinlerin de düşük şekerli olmasını basit karbonhidratlar ya da basit şekerler yerine, kompleks karbonhidratların tüketilmesini belirtiyor. Yani çay şekeri, şekerli içecek ve tatlı tüketimini minimum düzeyde tüketmek gerektiğine vurgu yapıyor. Baklagil gibi sağlıklı karbonhidratları öneriyor.
TUZ TÜKETİMİNE AMAN DİKKAT!
Dünya Sağlık Örgütü, tuz tüketiminin kesin olarak azaltılmasını öneriyor. İyotlu tuz kullanılmasını öneren örgüt, günlük toplam tüketimde tuz miktarının bir tatlı kaşığını yani 6 gramı geçmemesini öneriliyor.
YEMEK PİŞİRME ÖNERİSİ
Yemeklerin güvenli ve hijyenik şekilde hazırlanmasına özen gösterin. Pişirme yöntemlerinden fırında pişirme, haşlama veya ızgarayı öneren WHO, bu sayede yemekteki yağ miktarının daha da azaltılabileceğini belirtiyor.