Mevsim geçişinde sağlığı koruyun! Uzmanından hastalıklarla mücadele yöntemleri...
Yayın Tarihi: 19 Kasım 2024 Salı 16:23:00
Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2024 Salı 16:23:00
Çevremizden sık sık hastalık haberleri alıyoruz. Peki, mevsim geçişlerinde bağışıklık güçlendirme ve hastalıklarla mücadele yöntemleri neler? Viral enfeksiyonlarda neler yapmak gerekir? Kalabalık ortamlarda hastalanmamak için nelere dikkat etmek gerekir? Cevaplar için sözü 24 TV Türkmedya Diyarbakır Temsilcisi Şeyhmus Çakan ve konuğu Diyarbakır Dicle Üniversitesi KBB Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akdağ'a verelim. İşte, mevsim geçişlerinde hastalıklarla mücadele yöntemleri haberimizde...
Mevsimsel geçişlerle birlikte hastalıklar baş gösteriyor ve insanlar hemen antibiyotik kullanmaya başlıyor. Peki bu ne kadar doğru? Mevsim geçişlerinde hastalıklarla mücadele etme yöntemleri neler? Bağışıklık güçlendirmek için neler yapmak gerekir? İşte yanıtı...
TürkMedya Diyarbakır Temsilcisi Şeyhmus Çakan, Diyarbakır Dicle Üniversitesi KBB Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akdağ, 24 TV ekranlarında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
"VİRAL ENFEKSİYONLARDA ANTİBİYOTİĞİN YERİ YOKTUR"
"Her yıl özellikle mevsim geçişlerinde eylül ayının sonundan itibaren ekimde ve kasımda başlayan kasım sonu aralık ayına doğru pik yapan üst solunum yolu enfeksiyonları ile karşılaşıyoruz. Bunların çoğu viral enfeksiyonlardır. Viral enfeksiyonlarda antibiyotiğin yeri yoktur. Ancak vücut direnci düşük, uzun süren viral enfeksiyon sonrası bakteriyel enfekson sürecin içerisine katılırsa ki bu da klinik olarak da şikayet olarak da belirginleşebiliyor. Ne oluyor mesela viral enfeksiyonda su gibi bir akıntı varken bakteriyel enfeksiyonda daha koyu sarı yeşile dönen bir akıntı oluyor veya 72 saat boyunca ateşle beraber baş ağrıları ve burun tıkanıklığı devam ediyorsa bir renosinüzit tablosu eklenebiliyor."
VİRAL ENFEKSİYONLARDA NELER YAPMAK GEREKİR?
"Her enfeksiyonda mutlaka antibiyotik kullanmak kesinlikle yanlıştır. Viral enfeksiyonlar aslında bol su içmekle yatak istirahati ile boğazı dinlendirmekle ve destekleyici bazen bir ağrı kesici bazen bir dekonjestan ilaçlar vererek de tedavi edebiliyoruz."
TOPLU YAŞAM ALANLARINDA HASTALANMAMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
"Toplu yaşama özellikle çocuklarda öğrencilerde bir toplantıda sınıfta kişiden kişiye bulaşım da çok önemlidir, onu da vurgulamak lazım. Burada da tabi mutlaka hasta olanın kısa süreli de olsa maske kullanması veya bir şekilde ağzı kapatması, ders aralarında mutlaka sınıfı havalandırması ve kişiden kişiye bulaşımı özellikle işte el yıkaması ve yakın temas da en önemli risk faktörlerinden biridir diye düşünüyorum."