Pirinç zihin ve kalbin kalkanı!
Yayın Tarihi: 04 Nisan 2025 Cuma 12:35:00
Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2025 Cuma 12:35:00
Pirincin sanılanın aksine sadece karbonhidrat yükü olan bir besin değil, doğru tüketildiğinde beyin sağlığından kalp hastalıklarına kadar birçok alanda koruyucu etkisi olduğu açıklandı. Beslenme uzmanları “Düzenli tüketildiğinde beyin sağlığı korunur, hafıza güçlenir” dedi.

YASEMİN İLAN
Pirinç, mutfaklarımızın vazgeçilmez besinlerinden biri olsa da, özellikle kilo kontrolü konusunda zaman zaman eleştirilere maruz kalıyor. Ancak Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, pirincin sanılanın aksine sağlıklı ve besleyici bir besin olduğunu vurguluyor. İçerdiği kalsiyum, demir, niasin, fosfor, potasyum gibi minerallerin yanı sıra B grubu vitaminleriyle vücuda birçok fayda sağladığını belirten Özger, özellikle beyin sağlığı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkilerine dikkat çekiyor. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger'e göre pirincin diyette yer alıp almaması tamamen porsiyon kontrolüne bağlı. Özger, "3 yemek kaşığı pişmiş pirinç, 1 dilim ekmek ile eşdeğerdir. Bu nedenle, doğru ölçülerde tüketildiğinde kilo kontrolüne de yardımcı olabilir" dedi.
GLUTENSİZ VE BESLEYİCİ BİR KAYNAK
Pirinç, gluten içermemesi sebebiyle çölyak hastaları ve gluten intoleransı olanlar için güvenli bir alternatiftir. Aynı zamanda yüksek karbonhidrat içeriğiyle enerji kaynağıdır. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, "Günlük enerjimizin yaklaşık yüzde 50'sinin karbonhidratlardan alınması gerekiyor. Pirinç, bu ihtiyacı karşılamak için oldukça iyi bir seçenek" diyor. USA Rice verilerine göre dünya çapında 40 binden fazla pirinç çeşidi bulunuyor. Türk mutfağının da vazgeçilmezi olan bu değerli besinin bilinmeyen 6 önemli faydası şöyle:

1- Yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi önler: Özellikle esmer pirinç, beyin fonksiyonlarını destekleyen ve Alzheimer hastalığını önleyebilen yüksek miktarda nöroiletken içerir. Hafızayı güçlendiren ve bilişsel fonksiyonları destekleyen bu bileşenler, yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi önlemeye yardımcı olabilir.
2- Kalp ve damar sağlığını destekler: Hem beyaz hem de kahverengi pirinç, kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyebilen antioksidanlar içerir. Ayrıca, düşük sodyum oranı sayesinde tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Düzenli ve ölçülü pirinç tüketimi, kalp krizi ve felç riskini azaltabilir.
3- Sürekli ve dengeli enerji sağlar: Özellikle Calrose pirincin içerdiği kompleks karbonhidratlar, uzun süreli enerji kaynağı sağlar. Yavaş sindirildiği için ani kan şekeri yükselmelerine neden olmaz. Özellikle sporcular ve yoğun çalışan bireyler için ideal bir enerji deposudur.
4- Bağışıklık sistemini güçlendirir: Pirincin içerdiği B grubu vitaminleri, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir. D vitamini ve demir içeriği sayesinde kemik sağlığını da destekler.
5- Sindirimi destekler, kabızlığı önler: Lif açısından zengin olan kahverengi pirinç, bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirim sistemini destekler. Özger, "Lifli besinler bağırsak florasını destekleyerek kabızlık sorununu önler ve bağırsak sağlığını korur" diyor.
6- Glisemik indeksi düşük, diyabet dostu: Pirinç yüksek glisemik indekse sahip gibi görünse de, sebze yemekleri ve salatalarla birlikte tüketildiğinde kan şekerini daha yavaş yükseltir. Özellikle tam tahıllı pirinç çeşitleri, diyabet hastaları için daha uygun bir karbonhidrat kaynağıdır.