Buralar eskiden denizmiş! Bağcılar'da 10 milyon yıllık sürpriz

Yayın Tarihi: 18 Kasım 2024 Pazartesi 09:01:00

Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2024 Pazartesi 09:01:00

İstanbul Basın Ekspres Yolu'nun kenarındaki inşaat kazısında bulunan cismin 10 milyon yıllık ‘deniz minaresi fosili' olduğu ortaya çıktı.

İstanbul Bağcılar'da Basın Ekspres Yolu'nun hemen yakınında bir AVM'nin inşaatında çalışan Uğur Akbaş'la babası İrfan Akbaş, 20 metrelik kazıda betonlaşmış kum yığının arasında fosil buldu. Uğur Akbaş, 15 yıl önce eve getirdiği parçanın fosil olduğunu anlamadı ama görüntüsünü beğendiği için vitrine süs eşyası yaptı. Sosyal medyada gezerken evdeki cismin 'deniz minaresi' fosili olduğunu öğrenen Akbaş, "Türkiye'de fazla örneği görülmemiş. 10 milyonlarca yıllık fosil olduğunu öğrenince heyecanlandım. Bu kadar eski olacağını tahmin etmiyordum" dedi.

SIĞ DENİZDE YAŞAYAN TÜR

Fosili bulduğu günü anlatan Uğur Akbaş, "Kumun alt tarafı betonlaşmıştı, salyangozun en üst tarafını kırıp çıkarabildik. Farklı fosiller de çıktı ama bütünlüğünü koruyarak çıkarabildiğimiz tek parça bu oldu" diye konuştu. Fosilin 'miyosen dönemi'ne ait olduğunu belirten Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, şöyle devam etti: "Serravallian zamanına ait. 10 milyon yıl önceki İstanbul kıyısını işaret eden kireç taşları içinde yaşamış bir canlıymış. Yeşilköy'den Bağcılar'a doğru gelen Bakırköy kireç taşları dediğimiz sığ denizde yaşayan bir fosil."

KITALARIN DEĞİŞTİĞİ ZAMANDAN!

Kıtaların yer değiştirdiği miyosen döneminde birçok modern memeli grubu ortaya çıktı. Sıcak ve nemli bir iklime sahip dünyada dağ oluşumu ve deniz seviyesi değişiklikleri yaşandı.

DEPREME KARŞI ZAYIF BÖLGELERİ GÖSTERİYOR

Jeolog Üşümezsoy, buluntunun beklenen Marmara depremine ilişkin ipuçları verdiğini söyledi: "Depreme karşı İstanbul'un en zayıf bölgesini miyosen dönemine ait 10 milyon yaşlı deniz fosili tabakalar oluşturuyor. Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı'ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor."