Bağımlılıktan kurtulup umut oldular

Yayın Tarihi: 09 Eylül 2024 Pazartesi 21:14:00

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2024 Pazartesi 21:14:00

48 ülkede yürütülen "İlaçsız Uyuşturucu Rehabilitasyon Programı"nın (Narconon) Türkiye'deki uygulayıcısı Kurtuluş Vakfı bağımlılıktan kurtulan gönüllülerin desteğiyle faaliyetlerini sürdürüyor.

Narconon'u Edremit'te 7 yıl uygulayan vakıf, 1 yıldır faaliyetlerini Burhaniye'de zeytin bahçeleri arasındaki tesislerinde sürdürüyor.

Bağımlıların ilaçsız rehabilitasyonuna dayanan yatılı eğitim programı kapsamında derslerin yanı sıra satranç, voleybol, kitap okuma, okey oyunu, futbol ve yüzme gibi etkinliklerin yapıldığı tesiste bir doktor ve 8 eğitmen görev yapıyor. Eğitimlere katılanlar 4-5 ay gibi kısa sürede bağımlılıklarından kurtuluyor.

Vakıf bünyesinde 2 yıldır eğitmenlik yapan Yahya Bardakçı (36) da ailesi ve toplum tarafından dışlandığı 17 yıllık madde bağımlılığından kurtulmak için arayışa girdiğini, birçok tedavi merkezine gittiğini ancak başarılı olamadığını anlattı.

Kısır döngünün içindeyken Narconon'la tanıştığını, vakfın tesisinde 7 aylık süreçte kendisini değiştirdiğini, geliştirdiğini, yitirdiği kabiliyetlerini geri kazandığını, kendisini nasıl kontrol etmesi, insanlarla nasıl iletişim kurabilmesi gerektiğini öğrendiğini kaydeden Bardakçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Madde kullanan bir kişi, iletişimini tamamen yitirdiği için hiçbir şekilde öz güvenim yoktu. Tesiste verilen iletişim, kontrol, kabiliyet dersleri sayesinde tekrar kazandırıyorlar. Bu süreç 3 veya 4 ay oluyor, değişebiliyor. Tamamen kişiye özel. Kişi burada öğrendiklerini hayatında tamamen uygulamaya başlarsa kesinlikle madde içmez ama bir yerde pürüz bırakır, burada öğrendiklerinin hayatında uygulamazsa tekrardan içebilir."

Bardakçı, ailesine, çevresine hep zarar verdiği için faydalı birey olma kararı aldığını, bundan dolayı rehabilitasyon sürecinin son aşamalarında eğitmenliğe yöneldiğini dile getirdi.