Biber salçası nasıl yapılır? Mersinlilerden pratik yöntem… İşte evde sağlıklı salça yapmanın püf noktaları

Yayın Tarihi: 09 Eylül 2024 Pazartesi 18:15:00

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2024 Pazartesi 18:15:00

Mersin'de biberin salçaya uzanan zahmetli yolculuğu başladı. Kış aylarına girerken hanımlar hazırlıklarını tamamlıyor. Peki ya biber salçası nasıl yapılır? Biber salçasını yapmak zor ama lezzeti için tüm emeğe değiyor. Peki, biber salçası tarifinde nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte Mersinli ustalardan biber salçası tarifi...

Mersin'de biber salçası hazırlıkları başladı. Biber salçası tarifi arayanlar için ustaların yöntemlerini derledik. İşte kışın sizi markete götürmeyecek pratik ve sağlıklıbiber salçası tarifi...

BİBER SALÇASI NASIL YAPILIR?

Mersin'in Silifke ilçesinde her yıl ağustos ve eylül aylarında hasadı yapılan kırmızı biber, kadınların elinde binbir zahmetle salçaya dönüştürülerek yemeklere lezzet katıyor.

Türk mutfağında yemeklere rengi ve aromasıyla farklı lezzet katan biber salçası, Silifke'de büyük zahmetlerle toplanan kırmızı biberlerin geleneksel yöntemlerle işlenmesiyle hazırlanıyor.

BİBER SALÇASI TARİFİ

Her yıl ağustos ve eylül aylarında hasadı yapılan kırmızı biber, ev hanımlarının elinde imece usulü salçaya dönüşüyor.

Evlerinin avlusunda satın aldıkları ya da tarladan topladıkları biberi yıkayarak temizleyen kadınlar, biberleri makinelerde çektiriyor.

Çekilen biberler daha sonra evlerin damlarında ya da güneş alan açık bir bölgede geniş tepsilere dökülerek, üzeri toz ve haşereye karşı bezle örtülüyor.

Güneş altında kurumaya bırakılan ve günde birkaç kez kaşıkla karıştırılan biber, salça kıvamını aldıktan sonra zeytinyağı ve tuz ile yoğrulup kavanozlara konularak serin yerde saklanıyor.