Kadın girişimci memleketine lavanta bahçesi kurdu! İstihdam da sağlıyor

Yayın Tarihi: 02 Temmuz 2024 Salı 08:15:00

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2024 Salı 08:15:00

Kadın girişimci 18 yıl sonra döndüğü memleketinde lavanta bahçesi ve işleme tesisi kurdu. Sezonda 30 kişiyi istihdam ettiğini dile getiren Kepolu, “Çiftçilik yapmayı hiçbir zaman düşünmedim ama kendimi lavanta tarlasında buldum. Çok severek ve isteyerek bu işi yapıyorum” diye konuştu.

AKŞAM Gazetesi

ABONE OL

Memleketi Diyarbakır'a 18 yıl sonra dönen endüstri mühendisi Mesil Kepolu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan (TKDK) aldığı desteklerle kurduğu tesiste, yetiştirdiği lavantaları işliyor. Görseli ve kokusundan etkilendiği lavanta bitkisini yetiştirmeye karar veren Kepolu, başvurduğu GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'ndan aldığı fide desteğiyle 4 yıl önce ilçenin kırsal Yeşilköy Mahallesi'ndeki tarlalarının 30 dekarına lavanta bahçesi kurdu. Lavantadan yüksek verim alan Kepolu, kendi imkanlarıyla bahçesini 120 dekara çıkardı. Elde edilen mahsulün işlenmesi ve katma değeri yüksek ürünler elde etmek için TKDK'ye başvuran Kepolu, aldığı yüzde 75 hibe desteğiyle 2 yıl önce tıbbi ve aromatik bitki işleme tesisini hayata geçirdi. Kepolu, tıbbi ve aromatik bitki işleme tesisinde, yetiştirdiği lavantalardan yağ elde ediyor.

İSTİHDAM DA SAĞLIYOR

Sezonda 30 kişiyi istihdam ettiğini dile getiren Kepolu, "Çiftçilik yapmayı hiçbir zaman düşünmedim ama kendimi lavanta tarlasında buldum. Çok severek ve isteyerek bu işi yapıyorum" diye konuştu.