Mide ameliyatı Neslihan'dan sonra merak konusu oldu! Bu operasyon riskli mi?

Yayın Tarihi: 26 Ağustos 2024 Pazartesi 09:46:00

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2024 Pazartesi 09:46:00

Ordu'da mide ameliyatı sonrası geçirdiği ameliyatların ardından vefat eden Neslihan Yılmaz, zayıflamak için mide ameliyatı düşünenleri panikletti. Peki, mide ameliyatı riskli mi ya da kimler için mide ameliyatı tehlikeli? İşte merak edenler için uzmanlardan ameliyatla ilgili detaylar…

GUNES.COM/Merve Kantarcı Çulha

ABONE OL

Ordu'da geçirdiği mide küçültme ameliyatı sonrası rahatsızlanan, iki ameliyat daha olduktan sonra yaşamını yitiren Neslihan Yılmaz, zayıflamak için mide ameliyatı düşünenleri korkuttu. Bunun üzerine mide ameliyatıyla ilgili uzmanların görüşlerini bir araya getirdik.

MİDE AMELİYATI TEHLİKELİ Mİ?

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nesliar Eser Kutsal, ise şöyle devam etti:

"Mide botoksunda uygulanan botulinum toksin tip A mide kaslarını gevşeterek geçici süre motilite fonksiyonunun bozmasına neden olmaktadır. Bu nedenle mide boşalımı gecikmekte ve tokluk hissi uzun sürmektedir. Bu yöntem etkin kilo vermede tek başına yetersiz kalmakta diyet ve egzersizle desteklenmesi gerekmektedir. Etkisi geçtiğinde de hastaların genellikle kilolarını geri aldığı gözlenmektedir. Nadir de olsa ciddi yan etkileri olabilmektedir. Ayrıca uluslararası obezite tedavisinde onaylanmış bir yöntem değildir. Bu nedenle bu tedavi seçeneğini tercih etmeden önce hastanın doktoru ile risk ve faydalarını görüşmesi gerekmektedir."

MİDE AMELİYATLARI RİSKLİ Mİ?

Zayıflamak için mide ameliyatlarına değinen Prof. Dr. Bilgi Baca ise şu uyarılarda bulundu:

"Zayıflamak için mide ameliyatlarındaki risk normal bir mide ameliyatındaki risk kadardır. Hastanın diyabet, koah ve kalp hastalığı gibi risk faktörleri yoksa ekstra bir risk içermez. Bunun dışında hastaların var olan risk faktörlerini düşündüğümüzde bu ameliyatın riskleri daha azdır."