Nikotini bitiriyor! Hasar almış ciğerleri soba bacası gibi açıyor
Yayın Tarihi: 07 Kasım 2024 Perşembe 14:48:00
Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2024 Perşembe 14:48:00
Bitkilerin eşsiz faydaları sağlığımız açısından bir çok etkide bulunabiliyor. Bilimsel adı Lepidium sativum olan tere otu; yeşil yapraklı, sağlıklı ve besleyici bir bitki olarak bilinir. Tereyi düzenli kullananlar vücut için etkilerinden faydalanıyorlar. İşte terenin faydaları.
Amerika'da yapılan araştırmada sebzelerin meyvelerden daha faydalı olduğu ortaya çıktı. En faydalı sebzenin de 'tere' olduğunu belirlendi.
Tere; A , B2, K,E ve PP vitaminleri içerir. A vitamini, güçlü bir antioksidan için iyi bir kaynaktır. Tere'de bulunan K vitamini, bir kadının tavsiye edilen günlük miktarı yaklaşık % 100 sağlar.
TERE NEDİR?
Tere, turpgiller familyasından olan yeşil yapraklı bir bitkidir. Bu bitki, mutfaklarımızda daha çok salatalarda kullanılmak üzere yer alıyor.
TERENİN FAYDALARI NELERDİR?
Vücuda giren demir maddesinin enzimleme hızını artırarak idrar ve dışkı yoluyla çıkmasını engeller. Demiri kana karıştırır. İçeriğinde güçlü çözelti maddeleri barındırır. Bu maddeler demir ve D vitamini gibi faydalı maddelerin kaybolmasını engeller.
Sigara ya da çeşitli virüsler nedeniyle hasar almış akciğerlerdeki hava kapakcıklarını temizler. Hava akımını güçlendirerek akciğerlerin nikotin ve toksitlerden arındırır. Bu da ileride görülecek akciğer kanserinin riskini azaltır. Akciğerler vücutta en fazla hasar alan organlardır. Tek bir işlevsel aksaklık ölümle sonuçlanabilir. İbn-i Sina bu yüzden tere otunu öve öve bitirememiştir.
Hücreleri yenileyen terenin gizemli faydalarından biri de hormon düzenleyicisidir. Sperm ve yumurtalıkları güçlendirerek doğurganlığı artırır.
Vücudun en anlamsız süreci ise alerjilerdir. Bağışıklığın hızlı tepkimesiyle meydana gelen alerjiler vücutta ciddi tahribata neden olur. Bu durumu engellemenin en basit yolunun tere otu olduğunu altını çizen İbn-i Sina, tere otu mucizevi bir şekilde alerjik reaksiyonlarını önleyerek. Bağışıklığın etkilere karşı tepkisini normalleştirdiğini vurgular. Bilim insanları halen bu konu üzerinde araştırma yapar.