Uzmanı uyarıyor: Solunum ve temasla bulaşıyor, çocukları etkiliyor! El ayak ağız hastalığında aileler tedirgin

Yayın Tarihi: 25 Eylül 2024 Çarşamba 11:06:00

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2024 Çarşamba 11:06:00

Okulların açılması ile birlikte çeşitli hastalıklar da kendini göstermeye başladı. Hastalıklara karşı ailelere büyük görev düşüyor. Mevsimsel geçişlerde görülen, temas ve solunum yoluyla bulaşan el, ayak, ağız hastalığına dikkat. Genellikle 2 ila 10 yaş arası çocukları etkiliyor. Aileler ise hastalık karşısında tedirgin. El ayak ağız hastalığının belirtileri nelerdir, nasıl bulaşıyor? Peki, ebeveynler nelere dikkat etmeli? İşte, uzmanından el ayak ağız hastalığına dair tavsiyeler...

Ders zilinin çalmasıyla öğrenciler okullardaki yerlerini aldı. Bunun birlikte bazı hastalıklarda kapıyı çalmaya başladı. O hastalıklardan biri de el ayak ağız hastalığı.

El ayak ağız hastalığı, mevsim geçişlerinde kendini gösteriyor. Solunum ve temas ile birlikte bulaşıyor. El ayak ağız hastalığı aileleri tedirgin ediyor.

El ayak ağız hastalığı aslında bulaşıcı bir hastalık, virüslere bağlı bir hastalık. 2-10 yaş arasındaki çocuklar için hastalığın bulaşıcılığı risk oluşturuyor. Bu hastalık sırasında ağız çevresinde yaralar oluşuyor. Hastalığın tedavisinde anne ve babalara büyük görev düşüyor.

Peki; el ayak ağız hastalığının belirtileri neler? Hangi noktada bulaşabiliyor?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bora Baysal, 24 TV'ye el ayak ağız hastalığına ilişkin açıklamalarda bulundu ve bulaş konusunda aileleri uyardı.

Doç. Dr. Bora Baysal, çocukların toplu bulunduğu ortamlarda sık görülen ve yayılımı yüksek olan el ayak ağız hastalığında hijyene vurgu yaptı.

Doç. Dr. Bora Baysal, çocukların hijyeni çok güzel korumaları gerektiğini belirterek ailelere dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Özellikle okul gibi yoğun kalabalığın olduğu alanlara dikkat edilmesi gerektiğini, kapalı ortamlarda bu hastalıkların daha fazla yayıldığını belirtiyor.

Çocukların ellerini ayaklarını güzel yıkamaları gerektiğini ifade eden Baysal, el ayak ağız hastalığının spesifik bilinen bir tedavisinin olmadığını ancak ateş ve ağrı olduğu zamanlarda rahatlatıcı uygulamalara gidilebileceğini belirtiyor.

Baysal, çocuklarını okullara gönderen ailelerin bu zamanda nelere dikkat etmesi gerektiğine ilişkin de konuştu.

İşte, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bora Baysal, 24 TV'deki o açıklamaları karşınızda...

EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI HAKKINDA MERAK EDİLENLER...

El ayak ağız hastalığı nedir? El ayak ağız hastalığından korunmak için nelere dikkat etmek gerekir? El ayak ağız hastalığının belirtileri ve tedavisi nedir? soruları araştırılıyor.

El ayak ağız hastalığı, yaygın görülen virüslere bağlı bir hastalıktır. Ağızda, ellerde, ayaklarda lekelere ve döküntülere neden olan bu hastalığın kuluçka süresi 3 gündür. Hastalık döküntüleri; sırt, göğüs, kol, bacak ve cinsel organlarda da kendini gösterebilir. El ayak ağız hastalığı ateş, halsizlik ve boğaz ağrısı belirti gösterir.

Bulaşıcı, viral bir enfeksiyon olan el ayak ağız hastalığına el hijyeni önemlidir. Hastalık, eller yıkanmadığında dışkı, tükürük, burun akıntısı, kabarcıklardan çıkan sıvı ile temas yoluyla kolayca bulaşabilir.

2-10 yaş arasındaki çocuklar için hastalığın bulaşıcılığı risk oluşturuyor. Anaokullarında, kreşlerde, okullarda, parklarda hastalığa yakalanma olasılığı yüksektir.

7 ila 10 gün arası devam eden el ayak ağız hastalığı; ateş, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik, iştahsızlık, huzursuzluk ile kendini gösterir. Yani grip bulguları ile ortaya çıkan hastalığın ilk evresinde bu belirtiler birkaç içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak ikinci evre de çocukta el ile ayaklarda kızarıklık, ağızda ve vücudun çeşitli bölgelerinde döküntüler oluşur. Lenf bezleri şişer, vücutta küçük-kırmızı nokta olarak çıkan yaralar zamanla kabarcıklara dönüşür.

Kapalı, çocukların toplu bulunduğu ortamlarda sık görülen bu hastalık, bulaşıcı olduğundan kreşlerde ve okullarda yaygın görülür. Hastalık genel olarak temas yolu ile yayıldığı için aileler, çocuklarına hijyen konusunda uyarıda bulunmalıdır.

Peki, el ayak ağız hastalığı nasıl bulaşıyor?

Hapşırma ve öksürmede damlacık yoluyla, hastalığı taşıyan kişinin tükürüğü ya da dışkısına temas sonrası ağıza, gözlere ya da burna temasla, hastalıklı kişinin döküntü ya da kabarcıklarına temas ile bulaş gerçekleşir. Virüsü taşıyan hasta kişiye temas ya da kişinin yemek kapları, bardağı, havlusu gibi kişisel eşyalarına temas ile bulaşır. Hasta kişinin dokunduğu yerlere dokunduktan sonra aynı elimizle ağıza, buruna temas ile hastalık bulaşır.

Kapalı, kalabalık olan kreş ve okul ortamlarında eğitim gören çocuklar risk altındadır. Çocuklar genellikle hastalığa neden olan virüslere maruz kaldıktan sonra hastalığa karşı bağışıklık kazanırlar.

Uzmanı ölüm riskine karşı uyardı! Grip deyip geçmeyin