Müzede hayrete düşüren olay! 4 yaşındaki çocuk 3 bin 500 yıllık testiye bakın ne yaptı

Yayın Tarihi: 28 Ağustos 2024 Çarşamba 07:33:00

Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2024 Çarşamba 07:33:00

İsrail'de bulunan Hecht Müzesi'nde şoke eden bir olay yaşandı. 4 yaşındaki bir çocuk ziyaret sırasında müzede sergilenen 3 bin 500 yıllık bir testiyi yanlışlıkla kırdı. Küçük çocuğun babası, oğlunun testinin içinde ne olduğunu merak ettiği için testiyi kırdığını söyledi. Peki, bu hayrete düşüren olay nasıl mı yaşandı? İşte yanıtı...

İsrail'de bir müzede akıl almaz bir tarihi eser kazası yaşandı.

Olay, İsrail'in Hayfa kentindeki Hecht Müzesi'nde gerçekleştir. 4 yaşındaki çocuk, müzedeki 3 bin 500 yıllık testiye sadece bakmak istemişti ama olanlar oldu.

BBC'de yer alan habere göre, Hecht Müzesi'nde sergilenen 3 bin 500 yıllık bir testi, 4 yaşındaki meraklı çocuk tarafından yanlışlıkla kırıldı.

Peki, olay nasıl gelişti?

4 yaşındaki çocuğun babası müzedeki tarihi eserin kırılma hadisesinin nasıl gerçekleştiğini anlattı.

Testiyi kıran çocuğun babası, oğlunun testinin içinde ne olduğunu merak ettiği için böyle bir olayın yaşandığını dile getirdi.

Babası, çocuğun testiyi hafifçe çektiğini ve akabinde testinin yere düştüğünü anlattı.

Sonunda da, Hecht Müzesi'nde sergilenen 3 bin 500 yıllık bir testi, çocuğun merakı nedeniyle paramparça oldu.

Peki, küçük çocuk testiye nasıl ulaştı ve kolayca kırdı? Bu sorunun yanıtı ise şu şekilde...

Akıl almaz olay! Önce parçaladı sonra yedi

Hecht Müzesi'nde sergilenen arkeolojik buluntular cam koruma olmadan ziyaretçilere sunuluyor. Müze yetkilileri, eserleri cam olmadan sergilemenin onları daha çekici ve özel hale getirdiğini belirtiyor.

İşte tam da bu yüzden yani cam koruma olmadan sergilenen eser, müzeyi ziyaret eden 4 yaşındaki bir çocuk tarafından kolaylıkla ya da yanlışlıkla kırılabiliyor.

Kırılan testinin M.Ö. 2200-1500 yılları arasında Tunç Çağı'na ait nadir bir eser olduğunu biliniyordu.

Peki, bu vahim olay sonrası ne mi oldu?

RESTORASYON SONRASI YENİDEN SERGİLENECEK

Testiyi kıran çocuk ve ailesi, müze yetkilileri tarafından müzeye tekrar davet edildi hem de özel bir tura.

Müze sözcüsü Lihi Laszlo konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Sergi öğelerinin kasten zarar gördüğü durumlarda, polis dahil edilerek çok ciddi şekilde müdahale edilir. Ancak bu olayda, durum böyle değildi. Testi, müzeyi ziyaret eden küçük bir çocuk tarafından kazara zarar gördü ve bu doğrultuda gereken önlemler alınacaktır."

Uzman bir ekip testinin restorasyonunu gerçekleştirecek. Ardından restore edilen testi tekrardan müzedeki yerini alacak.

Banyo yaparken alt kata düştü

Testiyi kıran çocuğun babası testinin onarılıp yeniden sergilenmesinin memnuniyet verici olduğunu dile getirse de onarılan tarihi eserin artık aynı eser olmayacağını da belirtiyor.

Testinin restorasyonu için bir uzman görevlendirildi ve kısa süre içinde yeniden sergilenmesi planlanıyor. Alex, testinin yeniden onarılmasından memnuniyet duyacaklarını, ancak "artık aynı eser olmayacağı" için üzgün olduklarını dile getirdi.

Yetkililer, nadir gerçekleşen bu tür olaylara rağmen tarihi eserleri cam veya engeller olmadan müzede sergilenmeyi sürdüreceklerini belirtiyor.

Müze, nadir gerçekleşen bu tür olaylara rağmen bu geleneği sürdürme niyetinde olduklarını belirtti.

Alaca'nın 2 lezzeti daha tescillendi!