Maymun çiçeğinin 3 belirtisi! Diğer cilt hastalıklarından farkı ne?

Yayın Tarihi: 15 Ağustos 2024 Perşembe 10:03:00

Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2024 Perşembe 10:03:00

Maymun çiçeği belirtileri merak ediliyor. Çünkü bu cilt hastalığı kızamık, suçiçeği hastalıklarıyla karıştırılıyor. Fakat maymun çiçeği belirtileri diğer cilt hastalıkları belirtilerinden daha farklı. Maymun çiçeğinin genellikle 2 ila 4 hafta süren semptomları var. İşte 3 adımda maymun çiçeği belirtileri…

Afrika'da maymun çiçeği hastalığının yayılmasıyla acil durum ilan edilmesi "Maymun çiçeği belirtileri nelerdir, maymun çiçeği nasıl anlaşılır?" gibi soruların araştırılmasına neden oldu. Bu hastalık genelde kızamık ve suçiçeği ile karıştırılıyor. Bu hastalığa sebep olan virüs daha önce de 2022 yılında görülmüştü. İşte 3 adımda maymun çiçeğini anlamanın belirtileri...

3 ADIMDA MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ

1. Sağlık Bakanlığı sitesinde yer alan bilgilere göre ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopati (lenf bezlerinin şişmesi), sırt ağrısı, kas ağrıları ve şiddetli halsizlik ile karakterize invazyon dönemi 0-5 gün arasında sürer. Lenfadenopati, başlangıçta benzer görünebilen diğer hastalıklarla (suçiçeği, kızamık, çiçek hastalığı) karşılaştırıldığında maymun çiçeği virüsü vakasının ayırt edici bir özelliğidir.

2. Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Döküntü, gövdeden ziyade yüz ve ekstremitelerde daha konsantre olma eğilimindedir. Döküntüler genelde yüzde başlayıp ve avuç içlerini ve ayak tabanlarını etkiler. Ayrıca oral mukozalar (vakaların %70'inde), genital bölge (%30) ve konjonktiva ile birlikte kornea da (%20) etkilenir.

3. Maymun çiçeği genellikle 2 ila 4 hafta süren semptomları olan kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Şiddetli vakalar çocuklar arasında daha sık görülür. Maymun çiçeği virüsü vaka ölüm oranı genel popülasyonda %0 ile %11 arasında değişmektedir ve küçük çocuklar arasında daha yüksektir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NEREDEN ÇIKTI?

Orta ve Batı Afrika'da, genellikle tropikal yağmur ormanlarının yakınında görülür.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?

Çoğu insan enfeksiyonu birincil olarak hayvandan insana bulaşmadan kaynaklanır. Yabani hayvanlarla, özellikle hasta veya ölü hayvanlarla, etleri, kanları ve diğer kısımları dâhil, korunmasız temastan kaçınılmalıdır. Ek olarak, hayvan eti veya parçaları içeren tüm yiyecekler yemeden önce iyice pişirilmelidir.

Nokta gibi cilt lekelerine kabaklı çözüm! Suna Dumankaya'nın leke tarifi