Çay sevenlere kötü haber! Canan Karatay açıkladı...

Yayın Tarihi: 01 Eylül 2024 Pazar 17:43:00

Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2024 Pazar 17:43:00

Çay, günlük yaşamın vazgeçilmez içeceği olabilir, ancak aşırı tüketimi vücudumuzda bazı olumsuz etkiler yaratabiliyor. Özellikle kafein, demir emilimini nasıl etkiliyor ve fazla çay tüketimi hangi sağlık sorunlarına yol açıyor? Canan Karatay'ın çay içme noktasında uyardığı detaylar haberimizde...

gunes.com / Merve Mehmetnurioğlu

ABONE OL

Dünya genelinde en çok tüketilen içeceklerden biri olarak bilinen ve birçok kişi için günün vazgeçilmezi olan çayın sağlık üzerinde olası zararları mevcut! Yanlış çay tüketiminin uzun vadede ciddi sorunlara yol açabileceği gerçeğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Canan Karatay çayın nasıl tüketilmesi gerektiğine dair bazı tüyolar verdi...

ÇAYIN ZARARLARI

KAFEİN VE UYKUSUZLUK

Çay, içerdiği kafein ile bilinir. Fazla kafein tüketimi de uykusuzluğa neden olabilir. Uykusuzluk ise uzun vadede yorgunluk, sinirlilik ve konsantrasyon problemlerine yol açabilir.

DEMİR EMİLİMİNİ ENGELLEME

Çaydaki tanenler, vücudun demir emilimini engelleyebilir. Özellikle demir eksikliği yaşayan bireyler için bu durum, sağlık sorunlarına yol açabilir. Demir emilimini azalttığı gerekçesiyle yemeklerden hemen sonra çay içilmemesi gerektiğine vurgu yapan Canan Karatay, onun yerine maden suyu içilmesini tavsiye etti. Çayın yemeklerden en az bir saat sonra tüketilebileceğine dikkat çekti.

SİNDİRİM SORUNLARI

Çaydaki kafein ve asidik özellikler, bazı insanlarda sindirim problemlerine yol açabilir. Özellikle mide hassasiyeti olan bireylerde, çay tüketimi mide ağrılarına, ekşimeye ve sindirim sorunlarına neden olabilir. Aç karnına çay tüketilmesi ise bazı insanlarda bulantıya ve mide yanmasına da neden olabilmektedir.

SIVI DENGESİNİ BOZMA

Çay, idrar artırıcı etkisi nedeniyle sıvı dengesini bozabilir. Aşırı çay tüketimi, vücudun su dengesini etkileyebilir ve bu da dehidrasyona yol açar. Bu noktada yeterli su tüketimi, çay ile birlikte dengelenmelidir.

SAĞLIKLI ÇAY TÜKETİMİ NASIL OLMALI?

Akşam saatlerinde çay tüketiminden kaçının.

Demir emilimini desteklemek için çayı yemeklerden bir süre sonra tüketin.

Çay tüketirken şeker kullanılmayın.