Dikkat! Sıcaklık depresyonu artırdı
Yayın Tarihi: 09 Ağustos 2024 Cuma 15:29:00
Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2024 Cuma 15:29:00
Sıcaklıklarla birlikte kaygı ve depresyon da arttı. Aşırı sıcaklar psikolojik sorunları da birlikte getiriyor. Uzmanı, insan sağlığını etkileyen sıcaklarda neler yapılması gerektiğini anlattı. Detaylar haberimizde...
GUNES.COM
Hava sıcaklıkları kaygı ve depresyonu tetikliyor, insan psikolojisini olumsuz etkiliyor. Aşırı sıcaklarda ruhsal sağlıkla ilgili sıkıntılar daha fazla yaşanıyor. Aşırı sıcaklar insanlarda öfke, tahammülsüzlük ve depresyon gibi ruhsal rahatsızlıkları tetikleniyor.
SICAKLIK DEPRESYONU ARTIRDI
— 24 TV (@yirmidorttv) August 9, 2024
Sıcaklıklarla birlikte kaygı ve depresyon da arttı. Aşırı sıcaklar psikolojik sorunları da birlikte getiriyor. Detayları TürkMedya Diyarbakır Temsilcisi Şeyhmus Çakan (@cakanse) aktarıyor. pic.twitter.com/pGOqtepOQm
İnsan sağlığını etkileyen sıcaklarda neler yapılması gerektiğini uzmanı açıklıyor. Dicle Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Atlı, TürkMedya Diyarbakır Temsilcisi Şeyhmus Çakan'a anlatıyor.
SICAKLIKLAR KAYGI BOZUKLUĞU HASTALARINDA ARTIŞA SEBEP OLDU"Hava sıcaklıkları insanı olumsuz etkileyecek bir seviyeye vardı. Normalde psikiyatrik olarak özellikle sonbahar aylarında kaygı ve depresyonun artmasını bekleriz. Ancak, maalesef Diyarbakır ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki hava sıcaklıklarının 40-45'nin üzerine çıkması ciddi anlamda mevsimsel bir etki yapmakta hastalarımız üzerinde. Hem geçmiş hastalarımız hem de geçmişte bir hastalığı olmayan bu sıcaklıklardan kötü etkilenip bize başvuran kaygı bozukluğu hastalarında artış olduğunu söyleyebiliriz"
BU SAATLERDE DIŞARI ÇIKMAYIN UYARISI GELDİ"Bu birçok faktöre bağlı olarak etkiliyor. Sadece bir sıcaklığın artması basit anlamda bir sıcaklık artışı demek değil. Özellikle öğle vakti saat 11'den öğleden sonra 2-3'e kadar dışarı çıkmak, o vakitlerde aşırı gezmek, efor sarf etmek ve vücudun yorulması, terlemesi, aşırı sıvı kaybetmesi, adrenerjik sistem dediğimiz kaygıyla ilişkili olan sistemi aktifleştirip insanda kaygı düzeyinin artmasına sebep olabiliyor. Adrenerjik sistem basit bir sistem değil tabii ki. Özellikle kalp damar hastakları ve kardiyoloji uzmanları hocalarımız da doktorlarımız da çok iyi bilir. Adrenerjik sistem, aynı zamanda kalbin ana sistemlerinden biridir. Adrenerjik sistemin aktifleşmesi, kaygıyla aktifleşmesi, sıcaklıkla dehidratasyonla bu adrenerjik sistemin daha aktif olması maalesef kardiyolojik açıdan da bazı hastalıkları artırabilir. Özellikle kalp krizi riskinde artış gösterebilir hastalar."
"KALP KRİZİ RİSKİ DE ARTIYOR""Normalde genel tıbbi bilgi olarak kış aylarında biz kalp krizi riskinde artış bekliyoruz, artış oluyor. Ancak, sıcağa maruz kalmak maalesef yine kaygıya benzer olarak, kaygı da sonbaharda kötüleşiyordu. Sıcağa maruz kalmak da o etkiyi yapıp kalp krizi riskini de artırmakta."
HİÇBİR HASTALIĞI OLMAYAN DA RİSK TAŞIYOR
"Geçmişte bir hastalığı olup hastalığın üzerine aşırı bir sıcağa maruz kalmak bu bir nokta. Aynı zamanda hiçbir hastalığı olmayıp aşırı sıcağa maruz kalmak bu da tabii ki geçmişte bir hastalığı olan daha riskli ama hiç hastalığı olmayan da riskli durumdadır. Özellikle bu anlamda dediğim gibi 11'den saat 2-3'e kadar mecbur kalmadığı sürece aşırı sıcakların önünde olmamak lazım."
"Bazı yanlış teoriler var. İşte 'Çıkayım, terleyeyim, zayıflayayım' gibi, kesinlikle yanlış uygulamalardır. 45 derece sıcağın altında aşırı terlemenin insan sağlığı, hem psikolojik hem ruhsal hem genel hem tıbbi hem kardiyolojik olarak ciddi bir faydası olmayacağı gibi zararı olacağı düşüncesindeyiz"