Elden ödeme devri bitti! Taksitli ödemeye 7 bin lira ayarı... Dikkat uymayanlar ceza ile karşı karşıya kalacak

Yayın Tarihi: 28 Ekim 2024 Pazartesi 16:25:00

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2024 Pazartesi 16:25:00

18 Ekim'den itibaren 7 bin liranın üzerindeki alışverişlerin banka üzerinden ödenmesi tebliğ edilmişti. Bu zorunluluğa uymayanlar 5 bin liralık ceza ile karşı karşıya kalacaklar. TÜKONFED Hukuk Komisyonu Başkan Vekili Dr. Mücahit Saraçlı, kayıt dışı ekonomin yapılan tüm satışlarda kayıt altına alınmasının hedeflendiği yeni uygulamaya ilişkin detayları 24 TV Muhabiri Ebrar Nur Arslan'a 24 TV ekranlarından aktardı. İşte, taksitli ödemeye 7 bin lira ayarına dair tüm detaylar haberimizde...

Nakit ödeme ve alışverişte elden taksit dönemi bitti. Taksitli ödemeye 7 bin lira ayarı geldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın tebliği ile 7 bin liranın üzerindeki ödemelerin banka üzerinden yapılması zorunlu hale gelmişti.

7 bin liranın üzerindeki ödemelerle ilgili yeni detaylar belli oldu. 7 bin lira üzerindeki ödemelerin bankadan yapılması zorunluluğuna uymayanlar 5 bin liralık ceza ile karşı karşıya gelecekler. Detayları, 24 TV Muhabiri Ebrar Nur Arslan, 24 TV ekranlarından aktarıyor.

TÜKONFED Hukuk Komisyonu Başkan Vekili Dr. Mücahit Saraçlı, kayıt dışı ekonomin yapılan tüm satışlarda kayıt altına alınmasının hedeflendiği yeni uygulamaya ilişkin detayları 24 TV Muhabiri Ebrar Nur Arslan'a 24 TV ekranlarından aktardı.

ÖDEMELER BANKA ÜZERİNDEN

TÜKONFED Hukuk Komisyonu Başkan Vekili Dr. Mücahit Saraçlı şunları aktardı.

"Kayıtdışı ekonominin yapılan tüm satışlarda kayıt altına alınması. Maliye Bakanlığının 18 Ekim tarihinden itibaren yapılan her türlü alışverişlerin bundan sonrasında kayıt yani belge ile ispat edilebilmesi açısından banka üzerinden PTT üzerinden ya da PTT banka üzerinden yapılamasını tebliğlen yayınladılar. Burada ana amaç buydu.

Fakat daha öncesinde her türlü ticari alışverişlerde zaten tamamen banka üzerinden bütün fatura ve ticari alışverişlerin kayıt altında olması için yıllardır devam etmekteydi.

"Buna şu anda vergiye tabii olmayan tüketicilerin de uyması yani vergiye tabi olmayan herhangi bir tüketicinin bir iş yerinden yaptığı alışverişte nakit olarak elden ödenmesinin önüne geçilmesi amacıyla bu işlemler yapılmakta."

UYGULAMA TÜKETİCİLERİN MENFAATİNE

Tüketicileri dikkatli olması konusunda uyarıda bulunan TÜKONFED Hukuk Komisyonu Başkan Vekili Dr. Mücahit Saraçlı, 7 bin lira ve üzeri alışverişlerin mutlaka banka üzerinde yapılması gerektiğini tavsiye etti.

Tüketicilerin de faydasına olan bu uygulama için Saraçlı, ileride doğabilecek herhengi bir problem için de ellerinde ispat varakası olarak bu banka ödemelerinin olmasının tüketicilerin de menfaatlerine olduğunu belirtti.