Kitapseverler için 5 kitap önerisi

Yayın Tarihi: 04 Temmuz 2024 Perşembe 17:33:00

Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2024 Perşembe 17:33:00

Kitapseverler için sürükleyici 5 kitap önerisi hazırladık. Kitapların bizlere açtığı renkli dünyalarda, hayal kurmak, yeni bilgiler edinmek ve kendinden bir parça izlere rastlamak gibisi yok.

gunes.com/Özge Çelikbaşlı

ABONE OL

Kitap okumayı alışkanlık haline getirenler için yeni bir kitap önerisinde bulunmak veya yeni bir kitaba başlamak çok kolay oluyor. Okuma alışkanlığı olmayanlar için ise hem kendisine hem de başkalarına kitap seçmek çoğu zaman içinden çıkılmaz zor bir hal alabiliyor.

YENİ KİTAP ARAYIŞINDA OLANLAR İÇİN 5 KİTAP ÖNERİSİ

Hem okumayı sevenler hem de kitap seçmekte zorlananlar için 5 kitap önerisini alıntılarıyla birlikte derledik.

1. Veronika Ölmek İstiyor

"Ona ceketimi verme önerimi reddetti. Belki de onun dünyasında mevsim yazdı."

"Paulo Coelho'nun ülkemize yakın bir coğrafyada, Bosna ve Slovenya'da geçen Veronika Ölmek İstiyor adlı romanı, varoluşumuzun her dakikasına yaşam ile ölüm arasında bir seçim olarak yaklaşıyor. Toplumun alışılmış kalıplarının dışına çıkan, farklı düşünceleri yüzünden önyargıları göğüslemek zorunda kalan insanları anlatıyor."

2. Kayıp Aranıyor

"İnsanı dolu günleri değil, boş günleri dolduruyor."

"Sait Faik Adalı Abasıyanık'ı tanımakla yeni bir ada keşfetmiş kadar sevinebilirsiniz, Adalı'nın adası bir dünyadan büyüktür, içinde her şey var. Gorki'nin Rus edebiyatına yaptığı hizmeti, Adalı Türk edebiyatına yapacak. Fakir fukaralar anafordan futbol maçına girer gibi Sait Faik'le beraber kitaplarımıza girdiler, yuria! (...)

Sait Faik için hikâyeci demek onu hapsetmek demektir. Sait Faik romancıdır, piyes muharriridir, her şeydir. Sırasıyla usta bir hokkabaz gibi piyesi ve romanı en ummadığınız yerinden çıkaracaktır. Sait Faik Adalı'ya abayı yaktık vesselam."

3. Ölüler Evinden Anılar

"Bence manevi yoksunluklar, bütün maddi azaplardan çok daha ağırdır."

"Fyodor Mihayloviç Dostoyevski (1821-1881): İlk romanı İnsancıklar 1846'da yayımlandı. Ünlü eleştirmen V. Belinski bu eser üzerine Dostoyevski'den geleceğin büyük yazarı olarak söz etti. Ancak daha sonra yayımlanan eserleri o dönemde fazla ilgi görmedi. Yazar 1849'da I. Nikola'nın baskıcı rejimine muhalif Petraşevski grubunun üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Kurşuna dizilmek üzereyken cezası sürgün ve zorunlu askerliğe çevrildi. Cezasını tamamlayıp Sibirya'dan döndükten sonra Petersburg'da Vremya dergisini çıkarmaya başladı. 1861-1862 yıllarında bu dergide yayımlanan Ölüler Evinden Anılar Dostoyevski'nin Sibirya'da geçirdiği sürgün yıllarının izlenimlerini bütün canlılığıyla yansıtır."

4. Yedi Güzel Adam

"İyi ki geldin, yüreğimin zarif acısı."

"Cahit Zarifoğlu'nun şiiri bunca anlaşılmaz, kapalı ya da zor anlaşılır bulunmasına rağmen, şimdiye kadar hiçbir aklı başında şiir okuyucusu (eleştirmen ya da okuyucu olarak) bu şiirleri reddetmek, yok saymak cesaretini gösterememiştir."

-Rasim Özdenören

5. Mikado'nun Çöpleri

"Bense kendimi öylesine anladım ki, bıktım kendimden."

"Melih Cevdet Anday, Mikado'nun Çöpleri'nde bir kış gecesi karşılaşan bir kadınla bir erkeği çıkarır sahneye. Erkek, kadını bir sokakta, kucağında çocuğuyla beklerken görür ve kalacak yeri olmadığını anlayınca alıp evine götürür. Her ikisi de konuşma ihtiyacındadır ve yaşam karşısındaki tutumların, kadın ve erkek hallerinin çatışma ve uzlaşmalarıyla örülü diyalogları şafak sökene dek sürer."