66 milyon yıl önce yaşanan olay merak ediliyordu... Dinozorları yok eden felaketin sırrı çözüldü!

Yayın Tarihi: 18 Ağustos 2024 Pazar 16:29:00

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2024 Pazar 16:29:00

66 milyon yıl önce dünyaya çarparak dinozorlar da dahil canlıların yüzde 75'ini yok eden asteroit ile ilgili gerçek ortaya çıktı. Bilim insanları, dinozorları yok eden felaketin sırrına ulaştı. İşte, dinozorlar da dahil pek çok canlıyı yok eden o sır...

AKŞAM Gazetesi

ABONE OL

Bilim insanları, 66 milyon yıl önce çarparak uçamayan dinozorlar da dahil dünyadaki canlıların yüzde 75'ini yok eden "Chicxulub" adı verilen asteroitin, Jüpiter'in yörüngesinin dışında oluştuğunu ve karbon içeren nadir bir tür olduğunu tespit etti.

Çalışmayı yürüten uluslararası araştırma ekibi, çarpmanın oluşturduğu yeryüzü katmanından alınan örneklerde eser miktarda rutenyum metali buldu.

Çalışmanın, Meksika'nın Yucatan Yarımadası'ndaki Chicxulub köyü yakınlarında, deniz yatağının altındaki çarpma kraterinde 2016'da yapılan araştırma ile uyumlu olduğu kaydedildi.

Köln Üniversitesi'nden kozmokimyacı Dr. Mario Fischer-Gödde, rutenyumun Dünya'daki nadir elementlerden olduğunu, öte yandan, Güneş Sistemi'ndeki gökcisimlerinde 100 kat daha fazla bulunduğunu belirtti.