Halayın dozunu kaçırıp sınırı geçtiler

Yayın Tarihi: 23 Ağustos 2024 Cuma 00:47:00

Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2024 Cuma 00:47:00

50 yıl önce yaşanan ve halen halk arasında anlatılan olay 1974 yılında Iğdır'ın Aralık ilçesinde yaşandı. Bir düğünde vatandaşlar halayın dozunu kaçırıp, farkında olmadan Ermenistan sınırını geçti.

1974 yılında Iğdır'ın Aralık ilçesine bağlı Haşatlar Köyü'nde yapılan bir düğünde vatandaşlar halayın dozunu kaçırıp, farkında olmadan Ermenistan sınırını geçti.

KÖYÜN SINIRLARINI UNUTTULAR

Köy meydanında yapılacak büyük düğün için tüm hazırlıklar yapılmış, vatandaşlar yavaş yavaş köy meydanına toplanmaya başlamıştı. Davul ve zurnanın sesi gökyüzünü inletirken köylüler halaya kalkmaya başladı. Halay hızlandıkça katılanların sayısı giderek arttı. Birbirine kenetlenip coşkuyla ritme ayak uydurmaya çalışan köylüler halay çekerken köyün sınırlarını unuttular.

ASKERLER TACİZ ATEŞİYLE HALAYI DAĞITTI

Tarlalara kadar uzanan halay, kısa süre içinde Ermenistan sınırlarının içerisine kadar uzayıp gitmişti. O dönem Sovyetler Birliği kontrolündeki Ermenistan toprakları çok iyi korunuyordu. Sınırda devriye atan askerler kalabalığı fark edip taciz ateşi açarak halayı dağıttı. Sınırları aşan bu hikaye ise yıllarca dilden dile aktarılmaya devam ediyor

HABERİN VİDEOSU