İsrail'e misilleme: İran neyi bekliyor?

Yayın Tarihi: 22 Ağustos 2024 Perşembe 16:48:00

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2024 Perşembe 16:48:00

İran'dan İsrail'e yönelik olası misillemeye yönelik yeni açıklamalar geldi. İran devrim muhafızları sözcüsü, misilleme yapmalarının zaman alabileceğini söyledi. Peki, İran misilleme için neden bekliyor? Amerikan basını ise İran'ın iç meseleler nedeniyle bu saldırıyı geciktirdiğini iddia etti.

"İSRAİL'İ DOĞRUDAN VURMAYABİLİRİZ"

İntikam mesajları peş peşe gelmişti. İsrail'e saldıracakları an meselesiydi. Ancak Tahran'dan misillemeyi geciktireceğinin sinyalleri geliyor. İran devrim muhafızları sözcüsü General Ali Muhammed Naini, misilleme yapmalarının uzun zaman alabileceğini söyledi. Naini, daha önce olduğu gibi İsrail topraklarını doğrudan vurmayabileceklerini de belirtti. Misillemenin yönteminin farklı olabileceğini vurguladı. İran'ın cevabının önceki operasyonlara benzemeyebileceğini söyledi. Naini, "iyi hesaplanmış, doğru zamanda tam hedefini bulmuş yanıtımız için beklemeliler." dedi.

SAVAŞ İHTİMALİ AZALDI MI?

İran'ın misillemeyi ertelemesiyle bölgede top yekün bir savaş çıkma olasılığının da azaldığına dikkat çekiliyor. Amerikan New York Times gazetesi ise İran'ın ulusal çıkarlarının ideolojik heveslerine baskın çıktığını yazdı. Uluslararası diplomasidense iç hesaplamalarının İran'ı hemen misilleme yapmaktan alıkoyduğunu belirtti. Gazete, yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın batılı ülkelerle ilişkilerini geliştirmek istediğine dikkati çekti. Bu yüzden misillemeden kaçınılmış olabileceğini vurguladı. İran'ın dini lideri Hamaney için en önemli kriterin rejimi korumak olduğunun da altını çizdi.

İRAN'DA KARŞIT GÖRÜŞLER VAR

Uzmanlar, İsrail'in de İran'ın misillemesine karşılık vereceğini söylüyor. İran içinde de görüş ayrılıkları var. Bazı kesimler itidal göstermenin en akıllıca yol olduğunu savunuyor. Misilleme saldırısının İran'ı İsrail ile uzun süreli ve maliyetli bir çatışmaya sürükleyebileceğinden endişe ediliyor. Bunun ambargolarla beli bükülen İran ekonomisi için felaket olabileceği belirtiliyor. Washington Post Gazetesi ise İran'ın Hizbullah'ı saldırı için teşvik ettiğini öne sürdü.

ABD'NİN ETKİSİ

Öte yandan İsrail'in en büyük destekçisi ABD de İran'ı uyarıyor. İsrail'i savunacaklarını her fırsatta vurguluyor. Haniye suikastından sonra olası bir misillemeye karşı Abraham Lincoln gemisinin başını çektiği taarruz grubunu orta doğuya gönderme kararı almıştı.

ABD ordusu uçak gemisinin bölgeye ulaştığını duyurdu. Bir görüntü de paylaştı. F-35 savaş uçaklarının havalandığı görüldü. Uçak gemisinin tam konumu ise bilinmiyor.

Reha Muhtar uyandırıldı! İşte son durumu

Yılmaz'dan enflasyon açıklaması

Karaağaç Destanı'nın fragmanı yayınlandı! Şimdi her şey silbaştan