Parmak çıtlatmak zararlı mı?

Yayın Tarihi: 04 Temmuz 2024 Perşembe 12:13:00

Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2024 Perşembe 12:13:00

Parmak çıtlatmak bazen can sıkıntısı, bazen stres belirtisi olabiliyor. Alışkanlık haline gelme olasılığı yüksek olan bu faaliyetin eklem kireçlenmesine sebep olduğu söyleniyor. Peki parmak çıtlatmanın zararı ne? İşte yanıtı...

GUNES.COM

ABONE OL

Çoğu insan kıtlama sesi çıkarıncaya kadar tek tek parmaklarını uçlarından çekerek çıtlatma yöntemlerini deniyor. Bazı insanlar ise ellerini yumruk yaparak ya da parmaklarını geriye doğru ittirerek, parmaklarının hepsini aynı anda çıtlatmak istiyor. Arttırıyoruz, ayak parmaklarını el kullanmadan çıtlatan bile var... Çıtlatmanın zararlı olup olmadığı çok konuşuluyor.

Parmak çıtlatmak zararlı mı?

Araştırmacıların 2017 yılında yaptığı çalışmalar sonucunda eklem çıtalamasının toplamı yüzde yirmi beş ve yüzde kırk başında çeşitli derecelerde olduğu gösterilmiştir. Yapılan bu çalışmalar sonucunda parmaklar ile birlikte diğer eklemlerde çıtlatma olasılıklarının yüksek olduğu gösterilmiş ve eklemlerin üzerinde parmak çıtlatma problemlerinin zararlı olduğu söylenmiştir.

Genellikle eklemlerde kireçlenme problemleri, parmak çıtlatma sonucunda gelişir. Çarpma ya da vurma gibi yaralanma sonrasında gelişen çıtlatma ile beraber ağrılar olduğu zaman mutlaka uzman hekime danışmak gerekir.