Türkiye'de bir ilk! Tüp tay 'Balat' görücüye çıktı

Yayın Tarihi: 02 Ağustos 2024 Cuma 23:30:00

Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2024 Cuma 23:30:00

Friesian ırkı baba "Alp" ile American Paint Horse ırkı anne "Angora"dan alınan sağlıklı embriyolar "Ezo" adlı yerli bir ata nakledildi. Taşıyıcı anne görevini üstlenen Ezo, 11 aylık gebelik sürecinin ardından 2,5 ay önce Türkiye'nin ilk tüp tayını doğurdu.

PROJE İLK MEYVESİNİ VERDİ

Yüksek verimli kısraklardan alınan embriyoların sağlıklı dişi atlara nakledilmesi yöntemiyle taşıyıcı bir anneden dünyaya gelen Türkiye'nin ilk tüp tayı "Balat" hayvancılığın gelişimi için büyük önem taşıyor. Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz başkanlığındaki bir ekibin, Friesian ırkı atlardan elde edilen embriyoların farklı ırklardaki kısraklara transfer edilerek tüp taylar elde edilmesi projesi ilk meyvesini verdi.

HEYECANLI BİR BEKLEYİŞTİ

Ekip, üniversite bünyesindeki atlardan Friesian ırkı baba "Alp" ile American Paint Horse ırkı anne "Angora"nın çiftleşmesi sonucu elde edilen embriyoyu "Ezo" adlı yerli bir ata nakletti. Taşıyıcı anne görevini üstlenen Ezo, 11 aylık gebelik sürecinin ardından 2,5 ay önce Türkiye'nin ilk tüp tayını doğurdu. Prof. Gündüz ve ekibi, İstanbul'un Arnavutköy ilçesindeki Boyalık Köyü'nde misafir edilen 'Balat' atlı tay ile ailesini dün sabah basın mensuplarına tanıttı.