Bakan Kurum olası İstanbul depremi için uyardı: 600 bin konut ilk dakika yıkılabilir, 2 milyon bina acil dönüşmeli

Yayın Tarihi: 17 Ağustos 2024 Cumartesi 08:51:00

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2024 Cumartesi 08:51:00

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 17 Ağustos'un 25. yılı nedeniyle açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, Türkiye'deki 6 milyon bağımsız birimin risk altında olduğunu belirterek, "2 milyonun acil dönüşmesi gerekiyor, 600 bin konut ilk dakikalarda yıkılır. 2.5 milyon insan ciddi risk altında." dedi.

Bugün 17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nin 25. yılı. 17 bini aşkın kişinin öldüğü asrın felaketi nedeniyle açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan olası bir İstanbul depremi için dikkat çeken uyarı geldi. Son 12 yılda İstanbul'da bilim insanlarıyla istişareler yaparak, şehrin her köşesinde kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırdıklarını vurgulayan Kurum, "Bugün, İstanbul'un 39 ilçesinde risk analizlerimizi tamamladık ve gördük ki bu şehirdeki toplam ev sayısının beşte biri, yani yaklaşık 1.5 milyon ev sağlıksız durumda. Olası bir depremde 600 bin konutun ilk dakikalar itibarıyla yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gördük. Yani yaklaşık 2.5 milyon insanımız çok ciddi risk altında yaşıyor" dedi.

TÜRKİYE'Yİ ETKİLER

Kurum "Bu durumun ciddiyetinin sonuna kadar farkındayız ve acil olarak bu binaların dönüştürülmesi gerektiğini biliyoruz. İstanbul'da tespit ettiğimiz 1.5 milyon riskli binanın bir kısmını dönüştürdük. Eğitim ve sağlık yapıları dahil olmak üzere kamu binalarının depreme dayanıklılığını artırdık" dedi. Bakan Kurum, "Olası bir İstanbul depremi sadece şehrimizi değil tüm Marmara'yı hatta ve hatta tüm Türkiye'yi etkileyecektir. Çünkü ülke ekonomimizin gücü büyük oranda İstanbul'umuzda, bu bölgede yani Marmara'dadır. İstanbul'da yaşanacak bir deprem gerek ekonomik, ticaret ve turizmde gerekse eğitim, savunma ve ulaşımda çok ciddi sıkıntılara yol açacaktır" diye konuştu.

903 BİN EV DÖNÜŞTÜ

2012'den bu yana, 6306 sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesiyle birlikte bugüne kadar 505 bin bağımsız bölümün yıkımını gerçekleştirdiklerini anlatan Kurum "2012'den bugüne kadar bakanlık ve özel sektörle birlikte 903 bin bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladık. Şu anda da 181 bin bağımsız bölümün dönüşüm çalışmalarına devam ediyoruz. Bugün İstanbul'umuzda, dönüşümü sokak sokak, mahalle mahalle, ilçe ilçe sürdürüyoruz" dedi.

'DÖNÜŞÜME KATILIN' ÇAĞRISI

Deprem gerçeği karşısında en hızlı ve güvenilir projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Kurum vatandaşa da çağrı yaptı. Kurum "Geleceğe güvenle yürüyen bir İstanbul için çalışmaya devam edeceğiz. Bu dönüşüm, sadece binaların değil, aynı zamanda geleceğimizin de dönüşümüdür. Vatandaşlarımızdan dönüşüm seferberliğine katılmalarını bekliyoruz. Geleceğimizi birlikte inşa edeceğiz" dedi. Yarısı Bizden Kampanyası dahilinde 2.5 ayda 1 milyon 225 bin konuta ilişkin başvuruları aldıklarını belirten Kurum, "Artık Yarısı Bizden'de tarih kısıtlamasını tamamen kaldırdık. Süresiz başvurunun önünü açtık" dedi.

76 BİN KONUT TESLİM EDİLDİ

Bakan Kurum, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin bölgedeki son durum hakkında da bilgi verdi. "Depremzede kardeşlerimiz yeni yuvasına girmedikçe, biz de evimizde başımızı rahat bir şekilde yastığa koymayacağız" diyen Kurum, şu ana kadar 76 bin konutun tüm donatılarıyla hak sahiplerine teslim edildiğini söyledi. Kurum, "Eylül ayında 100 bin sayısına ulaşacağız. Yine yıl sonuna kadar toplamda en az 200 bin konutumuzu yine bu anlayışla teslim edeceğiz. 2025'in sonuna geldiğimizde yeni yuvasına, bereketli iş yerine kavuşmayan tek bir depremzede kardeşimiz kalmayacak" diye konuştu.

İSTANBUL'A 132 MİLYAR HARCADIK

Kurum, "2012 yılından bu yana, sadece İstanbul'da 15.5 milyar liralık kira yardımı olmak üzere toplamda 132 milyar lira destek ödemesi yaptık. Bu destekler, İstanbul'u daha güvenli ve sağlıklı bir şehir haline getirme yolunda kararlılıkla attığımız adımların bir göstergesidir" diye konuştu.