İBB'ye sokak köpeği davası... Isırılan turistin tazminat ve tedavi masrafı talebi reddedildi

Yayın Tarihi: 17 Ağustos 2024 Cumartesi 07:56:00

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2024 Cumartesi 07:56:00

İstanbul'da sahipsiz köpeğin ısırdığı İrlandalı turist, İBB'ye dava açtı. Geçen yıl Yenikapı metro istasyonu önünde sahipsiz bir köpek tarafından ısırılan İrlandalı Samuel Grzywna, tedavisinin ardından avukatı aracılığıyla İBB'den tazminat talep etti. Bu talep, İBB Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Atalık imzalı yazıyla reddedildi. Bunun üzerine Grzywna dava açtı, İstanbul 8. İdare Mahkemesi de İBB'den savunma istedi.

İrlandalı turist Samuel Grzywna, tatile geldiği İstanbul'da, 19 Nisan 2023'te Yenikapı Metro İstasyonu'nda sahipsiz köpek tarafından ısırıldı. Hastaneye kaldırılan Grzywna tedavi altına alındı, tetanos ve kuduz aşısı da yapıldı. Grzywna, daha sonra avukatı Hikmet Berk Dilmen aracılığıyla İBB'ye maddi ve manevi tazminat talebiyle dilekçe gönderdi.

TEDAVİ MASRAFINI İSTEDİ

Grzywna'nın uğradığı zararın Anayasa'nın 125. maddesi, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında İBB tarafından karşılanmasının istenildiği dilekçede, şunlar kaydedildi: "Yükümlülüklerin yerine getirilmemesi suretiyle hizmetin kötü veya geç işlemesi ya da gereği gibi işlememesi sonucunda bir zarar meydana geldiğinde idarelerin hizmet kusuru nedeniyle meydana gelen bu zararları tazmin etmeleri gerekmekte. Bu doğrultuda 500 bin lira manevi tazminat ile birlikte müvekkilimizin, tedavi maksadıyla yapmış olduğu 902 Euro tutarındaki masrafların tazminini talep etmekteyiz."

İBB'DEN TAZMİNATA RET

İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ahmet Atalık tarafından 22 Nisan 2024 tarihinde dilekçeye cevap verildi. Yazıda, "Yapılan incelemede, Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğümüz hayvan bakımevi birimlerinde başvuru sahibi Samuel Grzywna adına ulaşan köpek ısırması bildirimi tespit edilememiştir. 2 Nisan'da bölgede yapılan çalışmada, (küpesiz) sahipsiz hayvana rastlanmamıştır. Bu çerçevede, ilgili mevzuatta belirlenen görevlerini eksiksiz şekilde yerine getiren Büyükşehir Belediyemizin başvuru konusu olayda hizmet kusurunun bulunmadığı mütalaa edilmekte, tazminat talebi tarafımızca karşılanamamaktadır" ifadelerine yer verildi.

İBB'nin tazminat ve hastane masraflarının karşılanması talebini reddetmesi üzerine turist, İBB hakkında dava açtı. Bunun üzerine İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nde görülen davada, İBB'den olayla ilgili savunma istendi.

İBB'nin dilekçesinde; "Durak, istasyon ve benzeri alanlarda sahipsiz hayvanlara yönelik besleme faaliyeti gerçekleştirilmemektedir" denildi.