Kolunda bu iz olanlar dikkat! Çiçek aşısı, Maymun çiçeği virüsüne karşı korur mu? Uzmanlar yanıtladı

Yayın Tarihi: 24 Ağustos 2024 Cumartesi 16:09:00

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2024 Cumartesi 16:09:00

Maymun çiçeği virüsünün (mpox) nasıl bulaştığıyla ilgili araştırmalar hız kazanmaya başladı. Türkiye'de yaşayan birçok kişi ise maymun çiçeği virüsünün nasıl bulaştığını, belirtilerini ve tedavisinin olup olmadığını merak ediyor. Peki, maymun çiçeği virüsü (mpox) nedir, nasıl bulaşır? Maymun çiçeği hastalığı belirtileri nedir, tedavisi var mı? Çocukken yaptırdığımız çiçek aşısı, maymun çiçeğinden korur mu? İşte detaylar…

Maymun çiçeği virüsü, tüm Türkiye tarafından merak edilen ve araştırılan hastalık arasında yer alıyor. DSÖ, Maymun çiçeği virüsünü (mpox), "Uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu" olarak tanıdı ve bu hastalık hakkında dünyada uyarılar yapmaya başladı. Sağlık Bakanlığı tarafından ise maymun çiçeği virüsü hakkında bilgiler yayımlandı. Peki, Maymun çiçeği virüsü (mpox) nedir, nasıl bulaşır? Maymun çiçeği hastalığı belirtileri nedir, tedavisi var mı? Çocukken yaptırdığımız çiçek aşısı, maymun çiçeğinden korur mu? İşte detaylar...

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Klinik olarak daha hafif olmasına rağmen, semptomları geçmişte çiçek hastalarında görülenlere benzer ve nadiren ölümcül viral bir zoonoz (hayvanlardan insanlara bulaşan bir virüs) olmakla birlikte insandan insana da bulaşabilmektedir. 1980 yılında çiçek hastalığının eradikasyonunun ilanı ve sonrasında çiçek aşısının uygulamasının durdurulması ile M-Çiçeği nadir de olsa özellikle Orta ve Batı Afrika'da görülen bir hastalık haline gelmiştir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

M-Çiçeği belirtileri genellikle: Ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve sırt ağrısı, büyümüş lenf nodları, solunum sistemi semptomları (örneğin; boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı veya öksürük) ve hastalığa özgü karakteristik cilt döküntüleri şeklindedir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?

M-Çiçeği cilt döküntüsü, kabuklar veya vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla kişiden kişiye bulaşabilir. Ayrıca uzun süreli, yakın temas veya cinsel temas (öpmek, sarılmak veya cinsel ilişki gibi) sırasında yayılabilir.

M-Çiçeği olan bir kişi, belirtiler başladıktan itibaren cilt döküntüsü tamamen iyileşene ve iyileşmiş temiz ve sağlam cilt görünümü oluşana kadar başkalarına virüsü bulaştırabilir. Bazı hastalar belirtileri başlamadan 1 ile 4 gün önce M-Çiçeğini bulaştırabilir. Ancak hiç belirti göstermeyen kişilerin virüsü bulaştırdığına dair bir kanıt bulunmamaktadır.

ASLINDA YILLAR ÖNCE AŞISINI OLMUŞUZ

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, son yaptığı açıklamada Türkiye'de herhangi bir vaka bulunmadığını duyurdu. Maymun çiçeğinin, çiçek hastalığıyla aynı soydan gelen bir virüs olduğunu ve tedavilerinin birbirine benzediğini belirten Bakan Memişoğlu, çiçek aşısının M çiçeğinin yeni varyantlarına karşı ne kadar koruyucu olduğu noktasında bilim insanlarının çalıştığını ifade etti.

ÇİÇEK HASTALIĞINI ORTADAN KALDIRMIŞTI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 1958 yılından 1977 yılına kadar çiçek hastalığını ortadan kaldıran küresel bir aşılama kampanyası yürütmüş ve çiçek hastalığını ortadan kaldırılan tek insan hastalığı haline getirmiştir.

ÇİÇEK AŞISI YÜZDE 85 KADAR KORUMA SAĞLIYOR

Artık halka rutin çiçek aşısı yapılmasa da aşı biyoterörizm, biyolojik savaş ve mpox'a karşı korunmak için hala üretilir. Dünya Sağlık Örgütü Afrika'daki tecrübelerden yola çıkarak çiçek aşısının Mpox'dan yüzde 85 kadar koruma sağlayacağı biliniyor. Ama çiçek aşısı 1980'den beri uygulanmamaktadır.