Diyabet gözü bozuyor

Yayın Tarihi: 15 Ağustos 2024 Perşembe 22:08:00

Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2024 Perşembe 22:08:00

Kontrol altına alınmayan diyabetin başka birçok kronik sorun yarattığı biliniyor. Göz sağlığının da diyabetten etkilendiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu, “Diyabet birçok göz hastalığına neden olabiliyor. Ancak bunların arasında retinada meydana gelen bir hasar sonucu oluşan diyabetik retinopati ciddi sonuçlarıyla dikkat çekiyor. Bu hastalık görme kaybına yol açan nedenlerin başında geliyor. Hızla artan diyabet sorunu, diyabetik retinopati rahatsızlığına sahip hasta sayısını da artırıyor” şeklinde konuştu.

Göz sıhhatinin da diyabetten etkilendiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu, diyabetin birçok göz hastalığına neden olabildiğini belirterek, "Ancak bunların ortasında retinada meydana gelen bir hasar sonucu oluşan diyabetik retinopati önemli sonuçlarıyla dikkat çekiyor. Maalesef ki bu hastalık görme kaybına yol açan nedenlerin başında geliyor. Süratle artan diyabet sorunu, diyabetik retinopati rahatsızlığına sahip hasta sayısını da artırıyor. Diyabetin multisistem hasarlara yer hazırlayan değerli bir hastalık olduğu ve bedendeki pek çok işleve ziyan verebileceği unutulmamalı. Hastaların şuurlu hayat alışkanlıkları oluşturmaları hayati değer taşıyor" diye konuştu.

"DİYABETİK HASTALARIN DAHİLİ, ENDOKRİN VE GÖZ TAKİPLERİNİ İHMAL ETMEMELERİ GEREKİYOR"

Hastalığın sinsi ilerlediği için nizamlı denetimin kaide olduğunu vurgulayan Op. Dr. Uslu, diyabete bağılı komplikasyonların hastalık yeterlice ilerleyene kadar neredeyse hiç belirti göstermediğini yahut hastanın dikkatini çekmeyecek minimal şikayetlere sebep olduğunu söyledi. Op. Dr. Uslu, "Dolayısıyla diyabetik hastaların dahili, endokrin ve göz takiplerini ihmal etmemeleri gerekiyor. Buradaki kritik gaye retinopati gelişmeden yahut hastalığı erken fazlarda yakalamak ve süreci bütüncül olarak yönetmektir" dedi.