Uykusuzluğun sebebi yanlış ışık olabilir

Yayın Tarihi: 03 Temmuz 2024 Çarşamba 16:34:00

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2024 Çarşamba 16:34:00

Uykusuzluğun sebebi belki de odanızda seçtiğiniz ışıktır. Güne güzel başlamak, gün boyu enerjinizi korumak istiyorsunuz ve bunun yolunun iyi bir uyku çekmekten geçtiğini biliyorsunuz. Ama pencereden sızan ufacık bir ışık bile uykusuzluk sebebi olabiliyor. Peki, uykusuzluğun sebebi sadece bu mu? Uykusuzlukla ilgili en çok araştırılan soruların cevabını hazırladık. Detaylar haberimizde…

GUNES.COM

ABONE OL

Uykusuzluk birçok insanın dengesini bozan önemli bir sorun. Bu yüzden milyonlarca insan uykusuzluğun sebebini araştırıyor.

Osaka Metropolitan Üniversitesinden Araştırmacı Hidekin Sakai, yaptığı bir çalışmada kişilerin kapalı gözlerle ışığı nasıl algıladıklarını test etti.

33 kişi ile yürütülen araştırmanın bulguları, göz kapağındaki ışık geçirgenliği değerlerinin beklenenden çok daha yüksek olabileceğini ve farklı ışık renklerinin algılanan parlaklık üzerinde nasıl etki oluşturduğunu gözlemledi.

Araştırmanın sonuçlarında uygun aydınlatma çözümleri kişinin uykuya geçişi konusunda rol oynadığı ortaya çıktı. Yani uyurken sadece gözümüzü kapatmak yetmiyor.

Çalışma ayrıca ışığın renginin de uyku üzerinde ne denli önemli olduğunu ortaya koydu.

MAVİ IŞIK UYKU İÇİN DAHA ETKİLİ

Kırmızı ışığın daha parlak, mavi ışığınsa daha karanlık algılandığı gözlemlendi. Yani uykusuzluğunuzun sebebi henüz doğru ışığı bulamamanız olabilir.

Uykusuzluğa neden olan diğer etkenler

1. Stres

2. Kaygı gibi duygular

3. Gürültü

4. Uyku öncesi yemek yenmesi

5. Uyku saatinin sürekli değişmesi